Nu de kleur van het jaar 2016 bekend is vond ik het mooi om de rijke historie van Flexa te delen. Flexa bestaat namelijk 60 jaar en dat is rede voor een feestje maar ook een goed moment om terug te blikken naar waar het allemaal begon. De visie achter de kleur van komend jaar is om beide kanten te bestuderen: traditie en moderne innovatie. Er wordt naar inspiratie gezocht in het verleden om de toekomst vorm te geven.

Flexa-60jaar-1975-1985

Met een achtergrond in marketing, een brede interesse en een gezonde dosis nieuwsgierigheid, vind ik het altijd interessant om te kijken hoe merken zich door de jaren heen evalueren en bovenal transformeren. Zo ontving ik een mooi perspakket van Flexa met daarin 60 jaar ervaring en beelden van de afgelopen jaren. Het is lastig om zoveel interessante informatie te delen, maar ik probeer mijn enthousiasme te minimaliseren!

Van buiten naar binnen

In 1923 legt verffabrikant Tjallema (“Tja, natuurlijk Tjallema!”) de basis van de hedendaagse doe-het-zelfmarkt door sneldrogende verf voor buiten te introduceren. Bijzonder dat het allemaal begon met buiten en we inmiddels door regels en VVE’s, meer kleur binnen aanbrengen – maar dat terzijde. In 1955 wordt Tjallema Flexa Plastic Enamel op de markt gebracht en is Flexa als merk een feit. Inmiddels, 60 jaar later, is Flexa een onderdeel van het wereldwijd opererende AkzoNobel (overigens een fantastisch mooie plek waar je als verf/kleurliefhebber je ogen uitkijkt!). Hieronder een reclame-uiting uit 1955-1965.

Flexa-60jaar-1955-1965

In 1958 wordt het Amerikaanse ‘Paint-up-party’ idee geïntroduceerd door Flexa. Flexa werd daar ongetwijfeld door geïnspireerd om in reclame-uitingen de slogan “de verf voor het schilderfeest” te verkondigen. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat deze niet meer gebruikt wordt want schilderen blijft voor mij een feestje!

Flexa-60jaar-oud-reclamebord

Een andere leuke ontwikkelingen vind ik toch wel de verbinding van mode en verf in 1974, door de bekende Nederlandse couturier – die helaas niet meer in ons midden is – Frans Molenaar. Het kleurenpalet die in dat jaar wordt samengesteld krijgt de naam ‘Haute Couleur’. De 5 modekleuren binnen dit palet zijn; Laura lila, Mary orange, Alicia yellow, Patricia black en Barbara green.

1965-1975_H3

In de jaren 80 voert Flexa de reclameslogan “Zondagschilders zijn voortaan op zaterdag klaar’ voor haar verven op waterbasis. De slogan heeft uiteraard betrekking op de droogsnelheid, een van de grote voordelen van lakken op waterbasis. Iets waar we tot op vandaag nog steeds erg blij mee zijn!

Thuis zijn wordt wonen

Wat ik ook altijd interessant vind zijn de ontwikkelingen rondom mijn geboorte, tja je maakt het toch iets minder mee 😉 Het decennium 1985-1995 staat in het teken van ‘Thuis zijn wordt wonen’. Eind jaren ’80 is ook de geboorte van Dutch Design, design van eigen bodem en kenmerkend als; experimenteel, innovatief en met gevoel voor humor. En dit is meteen ook het jaar wat aantoont dat het verleden, het heden inspireert want de interieurtrends in deze periode zijn geelkoper en messing (dicht bij de metaaltrend van nu).

Flexa-60jaar-1985-1995

Cocooning is trending rond de jaren ’90. Mensen trekken zich graag terug en creëren thuis hun eigen plekje, omringd door warme tinten. Ook is minimalisme een belangrijk begrip en interieur wordt steeds belangrijker gevonden, mede door Philippe Starck die een stempel drukt op design. Wonen wordt onderdeel van ‘vrijetijdsbesteding’. En een mooi begin luidt zich in voor Flexa bij het RTL4-klusprogramma ‘Een eigen huis’ (later: Eigen huis & tuin). De kleuren van deze periode zijn ‘Vol zee’, ‘Midden tijm’, ‘Vol kastanje’, ‘Vol duinpan’ en ‘Midden zandstrand’.  Ondanks dat het niet zoveel blauw is als ik had gehoopt, vind ik het toch aan ontwikkelingen een bom vol inspiratie 🙂

Moderne hulp voor de doe-het-zelver

Ik zweer erbij dat ik twee linkerhanden heb, maar gelukkig heb ik voor elektriciteit en overige klusjes mijn beste vrienden! Ik ben zelf meer de bedenker, al weet ik me met een kwast wel raad. Maar ondanks dat ben ik qua verbeelding beter in details, dan het grote plaatje. Voorheen fotografeerde ik mijn muur, opende ik Photoshop en kleurde de muur in een favoriete kleur. Gelukkig is dat gedoe over en kan het sneller en efficiënter  met de Visualizer-app waarbij je meteen alle kleuren van Flexa tot je beschikking heb!

Flexa-60jaar-visualizerapp

Toch wel erg handig om je muren te kleuren met één tik op het scherm. Het helpt je net over de streep om te zien hoe het er thuis uitziet. Makkelijker dan een verfstaal. Ik kan dan ook niet wachten om onderstaande Full Indigo offline op mijn muren te zetten.

Flexa-60jaar-visualizer-thuis

En tja naast een terugblik is het ook tijd voor een (schilder)feestje… al stel ik die nog even uit tot volgende maand. En dat hoop ik natuurlijk snel met je te delen. Bedankt voor het lezen, ik hoop dat ik je ermee heb kunnen inspireren om nog eens naar je muren te kijken en de gok te wagen!

Flexa, van harte gefeliciteerd met jullie 60e verjaardag!

Beeldmateriaal via Flexa