Afgelopen weekend maakten we niet alleen stappen in het huis, ook buiten werden er weer meters gemaakt! We gingen aan de slag in de voortuin en reinigden het pad naar de voordeur, verticuteerden het hele gazon (a 2600 m2) en pootte nieuwe Rhododendrons. En het resultaat mag er zijn!

Terrasje (aan)pakken

Hoewel ze in Brabant de voordeur mijden, hebben we er toch voor gezorgd dat het er weer netjes bij ligt. Ik grapte er over tegen een vriendin dat ik dit weekend een terrasje ging pakken. Het kleine stuk naast de voordeur en bij het raam van de serre is net groot genoeg om te zitten. Alleen het pad er naartoe was volledig begroeid met mos en naast de voordeur waren de stenen door de groene aanslag alles behalve de boerenkleuren die ze voorheen hadden. Tijd om onze favoriet van stal te halen: de hogedrukspuit, en dit terrasje aan te pakken!

De groene aanslag verdween als sneeuw voor de zon, de mos daarentegen had meer druk nodig, maar dat was ik inmiddels gewend na het terras en pad in de achtertuin. Het fijne aan de hogedrukspuit: je ziet meteen effect. Love it! Terwijl ik druk aan het uitoefenen was, harkte Jeroen de tuin aan als voorbereiding op het verticuteren. Jup, het moest er van komen!

De groene aanslag maakte plaats voor een grijze aanslag…

…op de nieuw gepote Rhododendrons. Jup, je kunt geen terras reinigen zonder de naastgelegen grond te raken. En los van mijn laarzen en broek die onder de bagger zaten, had ik ook de nieuwe Rhododendrons een laagje gegeven. Terwijl er zaterdag hard werd doorgewerkt in de slaapkamer, zat ik met hulp van mijn moeder met mijn handen in de aarde. Tussen mijn poging om te verticuteren door, haalde mijn moeder de dovenetel weg uit de voortuin en scoorden we nieuwe Rhododendrons bij het tuincentrum in de buurt. Een geweldig mooi tuincentrum overigens, waar ik graag nog eens doorheen dwaal zonder precies doel. Nu was het doel om drie Rhododendrons te scoren en dat lukte!

Ook spotte ik tijdens het zoeken een bekende plant uit de tuin waar ik de naam nog niet van wist, maar nu gelukkig wel! Ik had het mooie blaadje al op Instagram gedeeld, enkel kreeg ik het niet op internet gevonden op basis van de kenmerken. Het gaat om de Hamamelis.

Deze dus: de Hamamelis, weer wat geleerd!

De nieuwe Rhododendrons, een tuinfavoriet, zijn klein van formaat, en halen het nog lang niet bij de volwassen struik bij de oprit. Qua kleur matchen ze wel, ondanks dat het drie verschillende zijn. Ze hieronder het resultaat van een schoon pad en nieuwe planten!

De volwassen Rhododendron

De nieuwe zen van Jeroen

Hoewel mijn eerste verticuteerpoging niet bepaald graszoden aan de dijk zette, ging het Jeroen goed af! Zondag zette hij zijn zinnen op het gazon en verticuteerde de hele tuin. Het heeft een dag gekost, maar we zijn daarmee voor tenminste een jaar klaar – heb ik mij laten vertellen. Gelukkig hebben we het juiste gereedschap voor de tuin kunnen overnemen van de vorige bewoners en zit er ook een elektrische verticuteermachine bij!

“Helemaal zen”, aldus Jeroen die rustig banen maakte in de voor-en zijtuin. Gewapend met een hark en kruiwagen ruimde ik achter hem het losgemaakte mos en gras op. We genoten van het zonnetje, de strakblauwe lucht en een fris windje. Dat laatste was niet helemaal handig met droog gras, maar we konden er wel om lachen.

De blits maken op het platteland

En terwijl Jeroen rustig zijn ontspanning met inspanning doorvoerde in de achtertuin, reed ik snel heen en weer naar de bouwmarkt om nog een aanbieding op de kop te tikken (lamp voor boven) en een nieuw kruiwagenwiel te scoren. De andere was lek en met één kruiwagen tuinafval afvoeren viel toch een beetje tegen. Dus scoorde ik een felgele die niet lek kan (aldus de verpakking).

Check die nieuwe band! Helemaal hip. They see me rollin’

Eenmaal terug was vriendlief zo goed als klaar en harkte ik het gras en het mos weer bij elkaar. Jeroen monteerde het nieuwe wiel op de kruiwagen en stond toch een partijtje te shinen in de tuin 🙂 En daarmee is het gras klaar om door te groeien. Binnenkort nog een beetje bijzaaien en dan hopelijk de hele zomer genieten van een gezond gazon!

Naast de nieuwe Rhodo’s (Rhododendrons voor intimi), gaan we Skimmia’s planten. Idee van mams. Die kunnen qua kleur goed erbij en ‘houden’ van dezelfde grond. Win-win.

Volgend weekend maar eens oppikken bij het tuincentrum, nu al zin in! #tuinmaninwording

Fotografie © Johan Hazenbroek