In 2021 gaan we met onze handen in de aarde. Grijze bruintinten domineren het kleurenpalet en zorgen ervoor dat we kunnen aarden in een stevige basis. Een basis waarmee we verandering kunnen omarmen. Een evenwichtige kleur om onszelf te verbinden met de natuur en eenvoudige zaken in het leven. Een basis die ervoor zorgt dat alle andere kleuren in het huis kunnen stralen. 

Het klinkt wellicht allemaal wat zweverig, maar net als ieder jaar wordt Flexa’s kleur van het jaar gekozen op basis van de behoeften van de maatschappij. En met een behoorlijk bewogen 2020 is een rustige en stevige basis zo gek nog niet. Persoonlijk heb ik de laatste tijd een hang naar aardetinten. Naast dat ze neutraal zijn, ogen ze warm en zorgen ze voor mooie contrasten met diepere sprekende kleuren. 

Blegh or yeah? 

Brave Ground heeft een beetje weg van een mix van beige en de kleur van 2019: Spiced Honey. Niet bepaald een uitgesproken kleur. Misschien zelfs een tikkeltje ‘blegh’ (als ik dan toch eerlijk ben), maar daar is deze kleur – als ik het zo lees – ook niet voor bedoeld. Het is een kleur die voor balans zorgt. Die je niet meteen op de muur hoeft te smeren, maar ook zorgt voor evenwicht in je interieur door de kleur door te voeren in woonaccessoires. Daarbij geeft deze neutrale basis juist ruimte voor sprekende kleuren en laat ‘ie zich lekker combineren. Dus in dat geval is het ook wel een yeah! 

Dat deze aardse kleur zich goed laat combineren met planten is geen verrassing 😉

Net als ieder jaar voegt Flexa vier kleurpaletten toe die zich goed laten combineren met de kleur van het jaar én passende trends, maar ook ervoor zorgen dat je je eigen persoonlijkheid er aan toe kan voegen. De vier kleurpaletten van dit jaar hebben de thema’s vertrouwen, expressie, tijdloos en aarde(n). 

Trust | Een vertrouwelijke basis van neutralen

Een kleurenpalet bestaanden uit aardse tinten van over de hele wereld die je stimuleren om samen te gaan werken en contacten aan te gaan. Warme neutrale grijzen en bruinen die een gevoel van eenheid geven. Dit is het kleurenpalet waar Brave Ground uit voort komt.

In dit kleurenpalet vind je naast vergrijsde bruinen ook kleuren waar metalen aan lijken toegevoegd, Daring Sienna met een koperkleurig bruin en Solid Rock met een messing gloed.

Expressive | Kleuren om je mee uit te drukken

Dit warme kleurenpalet staat voor opstaan voor waar je in gelooft. Een palet van roden en roze tinten die opvallen en je interieur pit geven. Een manier om expressie te tonen. 

Timeless | Tijdloze kleuren die het oude en nieuwe omarmen

In dit kleurenpalet springen de gelen en okers er uit. Het palet is gekoppeld aan de trend om te bouwen op vaardigheden en waarden uit het verleden voor een solide toekomst. Ze zetten Brave Ground in het zonnetje en geven het energie. Een mooie kleur om mee wakker te worden! 

In deze slaapkamer zorgt Brave Ground voor een warme ondersteuning aan het geel.

Earth | Natuurlijk kleuren om mee te aarden

Tinten uit de zee, de lucht en de aarde komen samen in dit kleurenpalet. Brave Ground past middenin dit palet als een soort grondvlak met blauwen beneden en boven zeepeil. Het is het kleurenpalet waar ik persoonlijk (dûh blauw!) het meest affiniteit mee heb. De kleuren zorgen voor connectie met de natuur en speelt in op de trend dat we met kleine veranderingen een betere wereld kunnen creëren voor jezelf en de volgende generatie. 

Dit vind ik een heerlijke kleurcombinatie. Het lichtblauw met diepblauw/zwart en Brave Ground helemaal rechts. Een contrasterende combinatie van koel en warmer.

Wat vind ik – als kleurengek – van Flexa’s kleur van 2021?

Met oog op de gedempte kleuren van afgelopen jaren had ik eigenlijk stiekem gehoopt op een iets diepere of uitgesproken kleur voor 2021. Een vollere kleur. Zoals ieder jaar denk ik hard mee wat de kleur zal worden en ik was zelf overtuigd van een beige of terra kleur (dat dacht ik vorig jaar ook, gek genoeg). Brave Ground is meer vergrijsd en neutraal. 

Net als vorig jaar ben ik meer fan van de kleurpaletten en dan met name de blauw/groen tinten en bruine kleuren (Bold Soil en Daring Sienna bijvoorbeeld). Al heb ik voor mijn creatieve kamertje een greige/bruine kleur op het oog voor een van de muren. Misschien dat ik nog wat kleuren uit het trust palet hiervoor kan gebruiken 🙂 

Fotografie credits © Flexa