Vorige week liep ik over de Vughterstraat in Den Bosch. Een van mijn favoriete straatjes in het bos van de hertog. Het straatje kenmerkt zich door karakteristieke gevels en is mijn standaard route terug. Eenmaal aan het einde van de straat spotte ik een nieuw logo en dito inhoud: Cor Unum. Daar moest ik natuurlijk naar binnen!

Eenmaal voorbij de gele bank ligt er een walhalla aan keramiek en terwijl ik door mijn knieën ga voor een foto van de vazen van Jeroen Wand, word ik aangesproken door de gastvrouw. Ze heet me welkom met een keramieken knoop en deelt het nieuwtje dat ze begin deze week geopend zijn en deze knoop ter gelegenheid is gemaakt. Leuk! Terwijl ze haar verhaal begint over Cor Unum denk ik eerst na waar ik deze knoop op ga spelden. Die spanningsboog van een jonge pup is niet altijd een pretje. Enfin, ik luister gedachtig naar alles in en om Cor Unum en wordt meegenomen langs diverse designs. Enjoy!

 

 

Industrieel met veel kleur

Wat een prachtige locatie ook! Hoge plafonds, betonnen pilaren en een gladde betonnen vloer. De muren zijn glad en worden gesierd door IXXI’s met portretten van designers. Het licht is modern en bovenal functioneel en het keramiek staat tentoongesteld op lichtblauwe moderne kasten op wielen. Ongeveer in het midden, naast keramieken lampen, staat een grote rode kast met de geschiedenis van keramiek. Je ziet er prachtige aardetinten, maar ook fellere kleuren.

 

Komisch werk van designer Maarten Baas siert de tafel naast het gouden bestek. Alle onderdelen zijn te verplaatsen zodat je zelf het gezicht kan bepalen. Eten was nog nooit zo leuk!

 

K(l)ei mooi! Lekker Brabants. Vaas ‘Mama’ van Roderick Vos wordt door een medewerker uit het atelier voorzien van een landschap.

 

Atelier en winkel vol ambacht

Keramiekatelier Cor Unum is sinds oprichting gevestigd in Den Bosch. Voorheen slechts een productiehuis, maar inmiddels verhuist naar het centrum mét bijpassende winkel. In het atelier wordt hoogwaardig keramiek vervaardigd in opdracht van ontwerpers en leren studenten ambachtstechnieken. Ik laat me vertellen dat het voorheen een sociale werkplaats was en dat er op dit moment veel mensen werken die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Naast keramiek wat ze zelf produceren, verkopen ze keramiek van bekende designers zoals Maarten Baas en Mae Engelgeer.

 

Ook onderstaande vogelhuisjes zijn van keramiek. Deze toffe serie is van designer Charlotte Landsheer en kan je scoren bij Cor Unum voor €49,95.

 

Ben jij fan van keramiek, of gewoon heel nieuwsgierig? Ga dan zeker even langs!
Ze zijn van maandag t/m zaterdag geopend en hebben een website met webshop!

De knoop heb je nog van me tegoed, want het is wat warm voor een colbert op het moment, maar als ik ‘m draag, deel ik de keramieken knoop met je!

Fotografie met mijn iPhone