Het is begin september en dat betekent dat het gros van de planten in bloei staat! Sommige houden zich strikt aan hun planning, sommige zijn een tikkeltje rebels… En dat mag, daar houd ik wel van. Gelukkig zijn er ook veel planten die ‘geluisterd’ hebben naar de hovenier. Met een weekje vakantie op onze planning gaan we enorm genieten van deze heerlijke tuin!

Een dag niet geschoffeld…

Om de planten ruimte te geven om te bloeien en groeien is het onze hoofdtaak om ervoor te zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Met name grassen hebben we ons laten vertellen, want als die eenmaal in de wortels van de plant zitten is het onmogelijk om het te weren op de lange termijn. En daar werken we wel naartoe met deze tuin: de lange termijn. Volgend jaar staat ‘ie er heel anders bij. Dan zullen bodembedekkers ook daadwerkelijk meer bodem innemen en krijgt onkruid minder kans.

We zien dat al in de tuin op de plekken waar de Geranium ‘Azure rush’ en het kattenkruid geplant zijn. De paarse bodembedekkers doen goed hun werk en gelukkig werken de siergrassen ook mee!

Mr. Model dook met zijn neus ook meteen op mijn camera…

Hotspot voor vlinders

Naast deze paarse kruipers, zijn er ook enkele kleuren in de tuin aan het pieken. Zoals de gele zonnehoed (Rudbeckia fulgida “Goldsturm”)! Op twee plekken in de tuin in volle glorie te bewonderen en een hotspot voor vlinders en bijen. De Atalanta is er in ieder geval dol op!

Ook de Vlinderstruiken beginnen nu flink te groeien en bloeien. Het is vast geen verassing dat de vlinders dat ook door hebben. Naast de Atalanta heb ik ook al meerdere witjes, geeltjes en bruinoogjes druk zien fladderen. Ik deelde ze ook onlangs in mijn Stories (volg me voor fladder-reportages).

PS: op de achtergrond zie je geen zwerm vlinders overigens, dat is de Gaura “Whirling Butterflies” die haar naam eer aan doet!

Gazon-vriendin

Hoewel we soms nadenken over een tuinman (zeker met deze schoffel-marathon), besteden we het tuinieren nog niet uit. Wel hebben we het maaien van het gazon uitbesteedt aan niemand minder dan Helga. Helga is onze robotmaai(st)er en is uitermate goed in haar werk! Gelukkig had Jeroen het onderzoek op zich genomen naar een juiste maaier. Het is een flinke investering, maar naast het geld zagen we alleen maar voordelen.

Zo scheelt het ons zeeën van tijd, zorgt Helga voor een constante hoogte van het gazon en bemest ze het gazon meteen met de gemaaide sprieten. Ik heb laatst Fase 3 gemaaid met de motormaaier en had een overvolle kruiwagen met gemaaid gras over, die ik eigenlijk niet echt een plek kon geven omdat de groene kliko al bomvol zat van al het geschoffel… Helga is een grote winst voor onze tuin!

Husqvarna automower

Op dit moment maait ze alleen de Fase 1, maar zodra Fase 2 van ons tuinplan is gerealiseerd, gaan we haar maai-gebied uitbreiden zodat ze alles kan meenemen 🙂

De Persicaria ‘Darjeeling Red’ had even moeite maar bloeit nu ook fier omhoog

Fase 2 van start  🏁

In mijn blogpost over de plannen voor de tuin deelde ik het tuinontwerp en de 3 fases. Fase 2 was nog even afhankelijk van financiën en materiaal beschikbaarheid. Zoals je wellicht hebt meegekregen is er schaarste op het gebied van hout en daardoor de prijs ontzettend toegenomen. Dat betekent dat wij onze plannen overboord gooiden voor een berging van Zweeds rabat. Wel maakten we plannen voor een berging met hout dat wel voorradig is en niet extreem duur. Ook hebben we de berging iets aangepast qua vorm en 45 graden gedraaid. Hieronder het final-plan van Fase 2.

Over 1,5 week gaan ze ermee aan de slag, dus aan ons om komende week de huidige bergingen leeg te ruimen en klaar te maken voor de sloop.

Maar nu is het tijd om van de tuin te genieten. Helga is druk in de weer, Joep huppelt vrolijk achter haar aan en ik heb zin in koffie en een rondje langs de border.

Fijne nieuwe week!

Fotografie © Johan Hazenbroek