Het doel van de tuinverbouwing is officieel geslaagd: meer kleur in de tuin! Op dit moment kleurt de tuin paars. De lichtblauwe vergeet-mij-nietjes zijn uitgebloeid en geven het spreekwoordelijke stokje door aan paars. Qua kleurenspectrum is paars by far het meest aanwezig en dat zorgt voor veel kleur in de tuin. Zeker nu!

Bonte kleuren in de tuin

Samen met de hovenier hebben we een tuinplan opgesteld met het doel: meer kleur in de tuin. Kleur waar we nog jaren van kunnen genieten, oftewel vaste planten! Natuurlijk is er ook ruimte voor een-jarigen, maar die kunnen we flexibel planten in potten en in een ander deel van de tuin.

Ik ben ontzettend bij dat we een lokale hovenier in hebben geschakeld. We kunnen terecht bij ze met alle vragen en we hebben samen het plan kunnen opstellen. Planten die het goed doen in onze zanderige bodem en een goede verdeling van laagbloeiers en planten die wat meer de hoogte in gaan. Sommige planten komen op meerdere plekken terug en zorgen voor een speels kleurenpalet tussen het wintergroen.

‘Phacelia tanacetifolia’
a.k.a. Bijenbrood, zaaide ik zelf

Veelzijdig paars

Van het bonte kleuren gezelschap heeft paars doorgaans de hoofdrol verdeeld over het jaar. En dan hebben we het niet over een kleur paars. Sommige planten neigen naar blauwpaars, rozepaars, lila en zelfs zwart. Zoals de ‘Black knight’ vlinderstruiken achterin de tuin – die op dit moment helaas nog niet bloeien.

Op dit moment bloeien de Geranium Azure Rush, Campanula ‘Stella’ (kruipklokje), Lavendel, Nepeta ‘Blue Wonder’ (Kattenkruid) en Salvia ‘Caradonna’ (Salie).

Geranium ‘Azure Rush’
Campanula ‘Stella’, ook wel bekend als Kruipklokje, siert het pad van ons achterom
Aan de overkant van het Kruipklokje staan de pluimen van de Salvia

B(l)oeiend eiland

Naast borders rondom het gazon, kent onze tuin ook enkele (schier)eilandjes. Het enige echte eiland staat ongeveer in het midden van de tuin. Sinds enkele weken staat ‘ie dan eindelijk in bloei. Naast vaste beplanting staat er ook een Hartjesboom, die – zoals de naam al doet vermoeden – blaadjes in de vorm van hartjes heeft. Aan de andere kant van het eiland staat een groep Lavendula ‘Hidcote’. Ook wel bekend al lavendel. Man, wat ruikt dat toch lekker!

Ook mooi naast het dieppaars: de wit-roze Gaura ‘Whirling Butterflies’

Kattenkruid geurt en kleurt

Van alle paars in onze tuin groeit de Nepeta ‘Blue wonder’, ook wel kattenkruid, het snelst! Het is een bodembedekker die ook nog eens lekker ruikt en ontzettend wild bloeit. Het blauw-paars kleurt prachtig bij de rode beuk achterin de tuin (zie hieronder) en is een hotspot voor bijen. De bladeren lijken overigens enorm op die van munt, wellicht dat ze daarom ook geuren? #tuinmaninwording

Ik ben benieuwd wat juli ons gaat brengen aan kleur! Voor nu zijn we ontzettend blij met het paars wat we rond juni kunnen verwachten. Ik gok dat paars volgend jaar nog veel grootser aanwezig is…

Fotografie © Johan Hazenbroek