Het valt niet mee om de juiste verlichting te kiezen voor de juiste kamer. Mijn zoektocht naar de juiste lamp voor mijn woonkamer heeft dan ook behoorlijk lang geduurd. Noem het een avontuur, dwars door diverse woon- en webwinkels. Maar, het is me gelukt om een vloerlamp te scoren die aan mijn eisen voldoet…

Start met een verlichtingsplan

Elk interieuradvies is voorzien van een verlichtingsplan, zo ook het advies van mijn nieuwe opdrachtgevers. Eigenlijk start alles met een duidelijke plattegrond waarin je aangeeft waar licht nodig is aan de hand van de functies. Het start al bij de entree. Mensen ontvangen en thuiskomen is wel zo handig met een lichtpuntje. Voor je het weet struikel je over schoenen 😉 Maar denk ook aan licht bij het koken, bij het eten en diverse functionaliteiten voor verlichting in de woonkamer. Zoals bijvoorbeeld licht bij tv kijken, een boek lezen of een pronkstuk uitlichten.

Mijn woonkamer en keuken bevinden zich in dezelfde ruimte. Daardoor komen de diverse functies wel heel dicht bij elkaar en is het handig om enkele eisen op te stellen voor de verlichting. Mijn keuken heeft spotjes boven het aanrecht en boven mijn eettafel hangen twee lampen. Mijn eettafel dient tevens als werkplek, dus ik vond het handig om deze lampen te kunnen dimmen. Veel licht tijdens het werken en sfeerlicht tijdens het eten. Dat klinkt heel eenvoudig, maar ook daar ging een zoektocht aan vooraf. Inmiddels ben ik alweer jaren tevreden met de glazen lampen. Ze ogen lekker transparant en belemmeren niet het zicht; ideaal!

Een kwestie van tegen de juiste lamp aanlopen…

Wel heeft het een tijd geduurd voor ik de juiste lamp vond bij de bank. Ik zocht verlichting voor een wat donkere hoek naast de flinke raampartijen. Want overdag heb ik aan licht geen gebrek, maar het is inmiddels november dus de dagen worden korter en dan is daglicht snel weg. Kortom: er moest een lamp komen die goed kon bijschijnen als ik tv kijk of een boek lees. Maar ook die de salontafels verlicht.

 

Wat voor soort lamp?

Met de functies helder is het handig om na te denken over een type lamp. Persoonlijk vind ik een hanglamp boven de salontafel een ‘no-go’, en ondanks dat je momenteel niet ontkomt aan een wandlamp, ben ik fan van lege muren. Kortom: het werd een vloerlamp. Dan denk je dat je er bent, maar dat is een grap! Ze zeggen ook vaak dat je er “tegenaan moet lopen”. Dat is met een lamp geen pretje, letterlijk en figuur niet. Er zijn zoveel toffe merken en designlampen – want ik wilde natuurlijk niet zomaar een lamp – dus het was goed zoeken!

 

Gevonden! Hij staat in de hoek maar het is absoluut geen straf.
Hier verlicht ‘ie exact de ‘functies’ die ik verlicht wil hebben.

 

Licht, camera, actie: een verlichte zithoek

Ik koos voor de Buckle Head vloerlamp van het Nederlandse merk Zuiver. Dutch Design dus! Een van de redenen dat ik koos voor deze lamp is de hoogte. Veel vloerlampen zijn lager dan je denkt, en ik was niet op zoek naar een lamp in mijn smoel of zicht.

Buckle Head is 150 cm hoog en dat was precies wat ik zocht. Ook ben ik gecharmeerd van de buigbare kap, hoewel ‘ie nu wel standaard hetzelfde staat. En niet te vergeten het leuke strijkijzersnoer in zwartwit. Elegant en tegelijkertijd stoer; echt een lamp die past in mijn interieur!

Ik ben meer dan tevreden over mijn keuze en zoals je ziet doe ik het ook best goed hier in de spotlight 😉

 

 

 

Fotografie en styling: Johan Hazenbroek, Eleven Fourteen

Deze blog is een samenwerking met Flinders.