Inmiddels ben ik 7 jaar de gelukkige eigenaar van een appartement in Rotterdam. En ondanks dat mijn interieur regelmatig verandert, zijn er een paar meubels die vanaf het begin erin staan. De bank bijvoorbeeld en geloof me: dat voel je ook wel! De bank heeft zijn beste tijd naar mijn idee wel gehad.

Ooit kocht ik mijn loungebank bij Profijt Meubel. Gemêleerd, donkergrijs en rechttoe rechtaan. Ik speelde wel redelijk op safe, maar mijn interieur was toen ook minder uitgesproken dan nu. Toen vriendin Marloes een jaar later op zichzelf ging wonen en een paarse ronde hoekbank kocht was ik blij verrast! Een paarse bank is behoorlijk uitgesproken en ondanks dat iedereen dacht ‘ehh weet je het zeker?’, zette ze het gewoon door. Enfin, een nieuwe bank zoeken is moeilijker dan ik dacht!

Het probleem van heel veel leuk vinden

Een probleem waar ik vaak tegen aanloop is toch wel het feit dat ik heel leuk vind. Ik kan al snel door een klein detail de charme van een meubel zien, ondanks dat het misschien wel iets weg heeft van iets wat ik altijd verafschuwde! Daarnaast houd ik wel van een portie lef en mag het allemaal wel wat persoonlijker. Dat betekent overigens niet dat mijn keuzes altijd de juiste zijn. Soms doe ik maar wat, gewoon om te zien hoe het staat. Zoals een muur in een lichtblauwe kleur verven, was toch niet zo geslaagd… Toen vond ik het een leuk idee i.c.m. met de full indigo muur aan de andere zijde, maar inmiddels is de muur weer heel lichtgrijs.

Dat ‘heel veel leuk vinden’ probleem vertaald zich ook in impulsiviteit en tja, daar is een bank kopen toch net iets te “spannend” voor. Met een bank ga je sneller met een aantal criteria aan de slag en dan ben je er. En ondanks dat ik weet dat bijvoorbeeld velours niet een ideale stof is, vind ik het prachtig op een bank staan. Vriendin Stefanie heeft een zalmroze bank in velours en dat is een enorme blikvanger in de woonkamer.

bolia-bankinspiratie

© Cloud Sofa van Bolia (via Behance)

Maar ook leer vind ik gaaf. Niet dat gladde leer, maar geborsteld / ruw leer. Dat geeft die heerlijke industriële vibe en is tevens makkelijk schoon te houden. En stof is niet altijd onderhoudsvriendelijk, maar wel warm. Lastig!

Zoek de verschillen

Vriendin Marjolein kocht een cognac leren bank die ik echt al maanden ervoor op het oog had. Hij zit heerlijk, oogt stoer en is behoorlijk ruim. Het missende loungestuk is opgelost met een hocker – want ook daar dacht ik meteen aan. Al die comfortabele 3-zitters hebben niet die heerlijke loungezitting voor Netflix & chill momenten. Maar diezelfde bank die zij bij Leen Bakker kocht, is ook net iets anders te verkrijgen bij Karwei en lijkt ook verdacht veel op de Rodeo bank van BePureHome. Hier heb je ze op een rijtje: Jax (Zitmaxx), Rodeo (BePureHome), UMIX (Leen Bakker) en Ruben (Karwei).

bankstel-bank-sofa-jax-be-inspired-zitmaxx
© Zitmaxx
bepure-rodeo-bank-25zits-cognac_1
© Fonq
Umix-bank-bronx-cognac-leenbakker
© Leen Bakker
Ruben-Karwei
© Karwei

De kleur is wel de onderscheidende factor, maar zeg zelf: dit is eenheidsworst. Ik snap echt wel hoe het wereldje inmiddels werkt en dat door het aanbod bij Karwei en Leenbakker deze bank ook betaalbaar is voor meer mensen, maar toch ga je dan nog meer twijfelen dan voorheen over prijs en kwaliteit.

Prijzen voor bankstellen zijn bizar

Soms zie ik banken die echt boven mijn budget uitstijgen met duizenden euro’s. Want als het nu op een bank uitzoeken gaat, blijf ik het liefst onder de €1000. Sommige banken zijn zelfs rond de €4.000 en ik geloof ook wel dat je dan kwaliteit koopt, maar ik ben op zoek naar een bank voor de komende 4/5 jaar, niet voor minstens 10 jaar. En misschien klopt die gehele beredenering niet, maar ik wil een bank die er weer even mee door kan. Mijn vorige bank kostte volgens mij rond de 600 euro en heeft de afgelopen jaren heerlijk gezeten!

Kortom, ik begin mijn zoektocht naar een nieuwe bank vol goede moed, oneindig veel ideeën en met een budget van 750-800 euro en deel dit avontuur graag met je!

PS: Gisteren bezocht ik de woonboulevard, hier deel ik woensdag meer over!

Cover foto © wonenmetLEF