Gisteren ging ik met Jeroen op avontuur in Eindhoven. Dutch Design Week 2018 stond op het programma. Jeroen wilde er al een tijdje heen en ik was al even niet meer geweest. We pakten de trein naar Strijp-S en lieten ons inspireren door al het moois.

Het was een heerlijk herfstdagje, zonder regen. Strijp-S blijft me inspireren en is zo heerlijk bewogen, rauw en industrieel! Tevens is het window-shoppen al leuk, dus dat deden we dan ook tijdens ons avontuur. Jeroen spotte lampen van Pantone die inmiddels ook besteld zijn! We bezochten het Klokgebouw (waar we waarschijnlijk volgend jaar ook een feestje hebben), Veem, Broeinest, spotte de hotelkamer van de toekomst (geen foto’s van, want propvol mensen) op het Ketelhuisplein, Yksi, Piet Hein Eek en eindigden ons avontuur bij Strijp-T.

Van afval, naar design

Wat me opviel tijdens deze editie van de Dutch Design Week, is de hoeveelheid afval die omgezet wordt naar materialen. Verbrandingsresten uit afvalovens krijgen met Forz®Glaze een nieuwe toepassing als grondstof voor basisglazuren in de keramische industrie! Kijk, daar ben ik een groot fan van: hergebruik. Ook spotte ik afval met denim look-and-feel voor isolatie in huizen en melkrestanten die gebruikt worden om aardewerk waterdicht te maken! Lekker innovatief, al zeg ik het zelf. En… het is goed voor het milieu want er komen geen nieuwe grondstoffen aan te pas. Win-win 😉

Forz®Glaze by Daria Biryukova

Boven zie je de basisglazuren voor de keramische industrie. Zo mooi kan afval zijn! Ik ben ontzettend te spreken over keramiek en schreef eerder al een verslag van mijn bezoek aan Cor Unum. Hieronder zie je werk van Léa Baert, genaamd ‘Panam Panama’. Een lampencollectie geïnspireerd op de samenwerking tussen communities van vakmensen op Panama. Als je goed kijkt, zie je dat beide lampen van gerecyclede ventilatoren gemaakt zijn. De fan is de basis, de unieke vorm kregen ze door lokale vakmensen in Panama en Parijs.

 

Panam Panama by Léa Baert

 

Delfts Blauw in een nieuw jasje

Mijn liefde voor blauw is er eigenlijk altijd geweest. Delfts Blauw – wat ik vroeger Zeeuws Blauw noemde (?!) – heb ik altijd mooi gevonden. Grootse Delfts Blauwe vazen vol bloemen, maar ook de beschilderde borden. Prachtig! Ik had helemaal niet gedacht dit eeuwenoude merk te spotten tijdens de Dutch Design Week! De vazen en collectie van servies is een samenwerking tussen Royal Delft, FLEX/design en TWINKLS. De Augmented Blueware collectie is bedacht door FLEX/design en technisch uitgevoerd door TWNKLS / Augmented Reality. De prints verwijzen ieder naar een andere unieke vaas binnen de collectie. De prints zijn meer alledaags. Mijn favoriet zie je vooraan met de ekster/kraai achtige vogel.

Augmented Blueware

 

3D-kleed waar ik de naam niet meer van weet

Leuk dat het rijmt, maar minder leuk dat ik de designer en passende naam van collectie niet meer weet. Soms ben ik wat te fanatiek met vastleggen, en dan hoeft er maar een designvogel langs te vliegen en ben ik afgeleid. Zo ook met onderstaand kleedje. Dus mocht je de designer weten, laat het me gerust weten in de comments onderaan! Heel graag zelfs! Super tof idee om kleedjes 3D te weven. Leuk voor aan de muur! Ik kan me herinneren dat er een vrouw rechts van het kleedje met een modern spinnenwiel aan de slag was – ook heel leuk om te zien.

 

Klappstuhl by Klemens Grund

Bij Yksi spotte ik deze toffe klapstoel van Klemens Grund. Een klassiek en simpel concept omgezet in design – wow! Echt heel mooi. Zo hoef je er nooit meer ‘simpel bij te zitten’, maar met deze klapstoel die hij ontwierp voor TECTA kan dat heel stijlvol. Het lijkt me in ieder geval geen straf om deze erbij te moeten pakken!

Een broeinest vol glam

Miami Glam, om precies te zijn is de naam van onderstaande kleurrijke installatie. Aan spiegels geen gebrek! De pop naast de vilten plant draaide ook nog eens rond waardoor het bijna een disco spektakel leek! Ik vind kleur echt fantastisch, maar dit is kleur op speed. De spiegel-keien op de grond had ik al eens eerder ergens gespot en vind ik nog steeds heel gaaf!

Mooie lichtpuntjes

Onze een-na-laatste halte was Piet Hein Eek. Ik ben niet zo gecharmeerd meer van het sloophout van Piet Hein Eek, maar wel altijd heel nieuwsgierig naar het werk van Ontwerpduo, een voor mij inspirerend koppel. Ik zette ze al eens in een Designer Spotlight op mijn blog en ze hebben op ditzelfde terrein elk jaar een kleine collectie die ze delen.

Lichtinstallatie & Light Forest by Ontwerpduo

 

Aan muur en plafond hingen prachtige vormen van Light Forest, rechts op de afbeelding. Ook hadden ze een stock sale van de Tallow kaars, die ik inmiddels ook thuis heb opgebrand. En… showden ze een nieuwe lichtinstallatie (waarvan ik de naam niet kon vinden), die veranderde van roze neon-tinten (hoofdfoto van de blog) naar de blauwtinten die je hierboven ziet!

 

Het was een heerlijke wandeling door het grote designbos in Eindhoven. Ben benieuwd waar ze volgend jaar weer mee komen!

Fotografie met mijn iPhone