Afgelopen zaterdag woonde ik de Flexa Bloggersdag bij in het Sikkens Experience Center in Sassenheim. Wat was het heerlijk om weer zo omringd te zijn met kleur! Op Instagram deelde ik al wat beeld hiervan. In deze blog voeg ik daar wat extra tekst bij. Enjoy!

Het Sikkens Experience Center is een bron van kleur — van muur tot plafond. Flexa gaf het ongeveer 10 jaar geleden een sausje en sindsdien vinden er ook tours en lezingen plaats. Samen met 49 andere bloggers mocht ik het ook beleven! Het was een gezellig weerzien van bekende bloggers en leuke ontmoetingen met bloggers die ik nog niet kende en volgde!

Het plafond in de ontvangsthal

Mooi en makkelijk meubels opknappen

Na een aftrap en warm welkom van Odet, verplaatsen we ons een verdieping hoger waar we een intro krijgen van Marc, een man met jaren schilderervaring, in de Flexa Flea Market. Een verzameling van vintage meubels, aangeboden door Marij van My Attic. Dat is het toffe van deze dagen: je leert nieuwe verfproducten kennen en gebruiken.

De lampenvoet in Mooi Olijf Groen, de kandelaren in 100% Sisal

Samen met Sandra van Accessorize Your Home, ging ik aan de slag met de Mooi Makkelijk meubelverf. Zij een lampenvoet en ik 2 kandelaren, die me een ticket uit mijn comfort zone gaven. De meubelverf is een vrij stevige verf die je lichtjes erop moet zetten, om vervolgens in diverse lagen te werken. Dat is iets wat wij leerden, want we zetten er flink wat verf op en dat droogde toch wel erg snel! De verf pakte heerlijk, ik had hier echt baat bij gehad toen ik mijn kastje in de hal verfde. Weer wat geleerd!

Na het verven vervolgen we ons naar kleurexpert Heleen van Gent met het verhaal achter Flexa ColourFutures 19. We kijken mee met een stuk trendonderzoek wat Heleen met haar team en designexperts over de gehele wereld doet in 80 (!) landen. Trends worden twee jaar vooroplopend voorspeld en gebaseerd op trends in de maatschappij. Heleen sluit af met de kleur van het jaar 2019, Spice Honey, waar ik eerder een blog over schreef.

Aansluitend gaf Odet, de PR dame van Flexa, een korte presentatie over bloggerssamenwerkingen. Het is fijn om die transparantie als blogger te krijgen. Veel merken werken alleen met bloggers vanaf 10.000 volgers op Instagram, maar Flexa deelt dit op. Enerzijds werken zij met grote bloggers samen, anderzijds met relevante bloggers. En ik ben er daar een van. Ik werd zelfs aangehaald in de presentatie gezien ik soms met verfsponsoring werk. Het mooiste laatste voorbeeld hiervan is natuurlijk mijn keuken.

Team geel op avontuur

Na een overheerlijke vegetarische lunch, geheel verzorgd door Flexa, gingen we door in groepjes. Samen met de andere bloggers voorzien van gele handjes op hun naamsticker, liepen ik naar de bibliotheek. Walhalla! Ik ben geen boekenwurm, maar de authentieke details en de kleuren op de muur deden me smullen. Blauwe karakteristieke deuren gecombineerd met effen muren in Joyful Ruby rood en een visgraatvloer. Wow!

In de bibliotheek kregen we, omringd door tientallen verfkronieken, een lezing over kleuren en kinderen van Global Color Trainer Stephanie. De vrouw met, als je het mij vraagt, een van de mooiste banen in de wereld. Ik sprak haar later nog even over haar baan die zich toespitst op kleuronderzoek en deze bijbrengen aan collega’s en experts over de gehele wereld.

In deze lezing leerde ze ons ook dat oranje de meest favoriet kleur van mannen is. Ik, als enige man in het groepje, kreeg de vanzelfsprekende vraag die ik helaas moest beantwoorden met het tegendeel. Nu ben ik ook niet de doorsnee hetero-man die later op het scherm getoond werd in zijn hup-Holland-hup-outfit. Dat heeft overigens niks te maken met het onderzoek, want aan de top van de piramide die opgebouwd is uit punten die bijdragen aan hoe ‘mensen kleuren zien’ staat ‘persoonlijk’.

Ook leerde we dat rood een van de eerste kleuren is die baby’s kunnen onderscheiden, kleurvoorkeuren van senioren drastisch veranderen omdat sommige kleuren minder makkelijk te onderscheiden zijn (blauw en groen) en de kleuren die het goed doen in kinderkamers en klaslokalen.

Na de lezing van Stephanie kregen we een tour van Odet door het museum. De foto hierboven en onder zijn kiekjes uit een nagebootste schilderswerkplaats uit de jaren 20. Natuurlijk moest ik als designer deze letters ook op de foto zetten! Het doosje hieronder vond ik helemaal te gek! Vroeger nam de schilder deze mee naar zijn klanten. Het kader staat voor het kozijn en erin kan je diverse kleine deuren schuiven. Zo kon de schilder het effect van kleur van de voordeur verkopen.

We kregen oude verfmengmachines te zien, die vroeger beduidend groter waren! En ze nam ons mee langs een trofeeënwand van uitingen van Flexa en CetaBever. Beelden die laten zien dat de oorsprong van Flexa lag in vrijheid blijheid en de verf voor ieders schilderfeest. Dat klinkt toch heerlijk!

“Wist je dat AkzoNobel diverse dorpjes opknapt met pasteltinten? Vissersdorpje Portofino in Italië en een dorpje in de badplaats Kusadasi in Turkije zijn voorbeelden”

Als een kind in een snoepwinkel

Na alle kennis werden we naar de “snoepwinkel” a.k.a. de ruimte met goodies geleid. De Brand Manager van Flexa gaf tips en liet ons de goodiebag vullen. Er waren diverse bakken gevuld met de Flexa Kleurtesters waar ik flink moest grabbelen voor kleuren die al even op mijn lijstje staan! Ook scoorde ik er nog een nieuwe kleurenwaaier, mengstaafjes en een bundel van boekjes over de kleuren blauwe, groen, geel en rood.

De goodies ruimte had enkele mooie hoekjes, zoals dit kwetsbare stilleven

 

Inspirerende dag bomvol kleur

Ik heb het Sikkens Experience Center “high” van de kleur verlaten. Wat heerlijk om zoveel kleur te zien, technieken, een stukje geschiedenis mee te pikken en zoveel inspiratie te absorberen. En om nieuwe bloggers te ontmoeten die ook gek zijn op kleur en interieur. Oja, en natuurlijk voor de goodies waar ik thuis lekker mee aan de slag kan gaan!

 

Flexa, bedankt voor deze inspirerende en kleurrijke dag!

Fotografie © Johan Hazenbroek