Afgelopen weekend moest het gazon er aan geloven: er moest gemaaid worden. Met het zonnetje in mijn rug maaide ik voor het eerst onze nieuwe tuin. Gewapend met meerdere machines en nul ervaring klaarde ik de klus. Spoiler-alert: ik heb al mijn ledematen nog…

Voor ik aan het gazon kon beginnen, moesten er nog enkele bik-meters in de badkamer gemaakt worden. Er moesten meer centimeters beton weg voor de afvoer en een sleuf gemaakt worden voor leidingwerk. Best even een dingetje dat bikken in het beton want je moest oppassen voor de broodjesvloer (niks lekkers aan). De sleuf daarentegen was een eitje door het voorwerk van mijn schoonvader.

Zie hem hier eens vuurwerk maken!

Popelend om aan de tuin te mogen beginnen, kwam Jeroen op het juiste moment binnen wandelen. Hij vroeg of hij het bikken van de vloer kon overnemen, waar ik uiteraard niet lang over na hoefde te denken… Mijn moeder had de tuin in de tussentijd tak- en blad-vrij gemaakt, waardoor ik direct kon beginnen!

Het trucje van mijn brommer

Vroeger had ik een brommer. Ik was zestien en het was mijn ultieme vervoersmiddel. Een Piaggio Gilera Citta — met buddyzit! Voorheen met een gewoon zadel en in het wit, maar met wat hulp van mijn oom en een spuitbus was ‘ie in een mum van tijd zwart en stoer. Je bent niet in een andere blog beland, dit is een kleine intro…

Toen ik de grasmaaier zag staan, die we over hebben genomen van de vorige bewoners, rook ik de motorbenzine van de tank. Het bracht me meteen terug naar die brommer die ik reed. Wat geuren al niet kunnen doen! Die brommer moest ik altijd aanduwen terwijl ik aan mijn gas draaide. Met die techniek in gedachte trok ik aan het startkoord met mijn rechterhand (en schouder :S) en draaide de sleutel om met links. Het werkte, want er kwam een damp blauwe lucht en de motor begon te draaien.

“Het is een beetje als achter een buggy lopen, maar dan anders”

Niet veel later stond ‘ie aan en klaar om te gaan. Ik wist alleen even niet hoe, maar gelukkig had Jeroen mijn poging om het ding te starten gehoord en stond opeens naast me. Hij kreeg de maaier in beweging, waarna ik het “stuur” overnam. Gezien mijn beginner-skills besloten we de snelheid ergens tussen haas en schildpad neer te zetten. Dat ging prima! Het is alsof je achter een buggy loopt in de stad, inclusief herrie en de geur van benzine 😉

Tadaa! Nette banen over de breedte van de tuin (op verzoek van mijn vriend)

In een half uurtje had ik de gehele achtertuin gehad. Het is nog even wennen met draaien, misschien krijg ik dat ooit nog beter onder de knie, maar voor een eerste keer kan ik zeggen dat ik geslaagd ben!

De meeste grasbanen waren netjes, hier en daar moest ik uitwijken voor een bal, want ook Saartje was gezellig mee dit weekend en die eigenwijze teckel is een kampioene in tennisballen plaatsen op de meest onhandige plekken!

Nog twee lappen gras te gaan…

Om ons huis ligt een enorme lap grond a.k.a. de tuin. Toen ik het voor het eerst op Funda spotte onder het kopje ‘kadastraal’ dacht ik: “hoe gaan we dat bijhouden?”. Maar nu ik er zo in bezig ben is het aardig te over zien. We hebben een groot voordeel dat de tuin geen perkjes heeft of netjes ingericht is. En.. de tuin bestaat voor een groot deel uit gras! Kortom, maaien die lap.. ehh hap!

Het succes van de achtertuin zette ik voort in de voortuin en de ehh ‘zijtuin’. Tsja het huis ligt op een hoek en ik zie de tuin aan de kant van de erker als voortuin, dus die andere is bij deze gedoopt tot zijtuin. Enfin, het duurde even voor de grasmaaier weer pruttelde, maar daar ging ik weer!

Uiteraard werd ik wederom vergezeld door de eigenwijze teckel. Hier had ik nog geen enorme meters gemaakt zoals je kunt zien, maar dat veranderde in enkele minuten. Zoals je op de achtergrond al kunt zien, zijn er nog meer bloemen open van de Magnolia.

Deze bloem heeft geen bladeren meer. Maar nog steeds een mooi hart zichtbaar!

Na het maaien van de grote lappen grond, besloot ik ook de andere gemotoriseerde maaier uit te proberen. Ik had de benzine aangevuld, maar kreeg ‘m niet aan de praat. Gelukkig Jeroen wel, waarna ik als een blij kind aan de slag ging. Ik heb het even op moeten zoeken, maar het is een grastrimmer. Ideaal voor de borders! En heel stoer om te bedienen, met het omgekeerde stuur.

Voelde me wel een beetje een rockstar. Helaas is hier geen beeldmateriaal van (denk ik).

Genieten van de late middag zon

Na het maaien en het opruimen van het gemaaide gras (wat niet meer in de zak van de maaier paste), plantten we nog enkele bollen in de tuin. Vorige week bracht ik een bezoekje aan de Boerenbond waar ik stuitte op een scala aan bollen en bloemzaden. Ik verliet de winkel met een mix van Pioenrozen, Dahlia Lillehammer (xxl bloem) en de Boscyclaam.

Ze hebben allemaal een eigen plek gekregen. Op de plek van de mix van Pioenrozen heb ik ook nog de pluktuin bloemenmix gezaaid. Ben ontzettend benieuwd hoe bont dat er uit gaat zien! Ook heb ik komkommerkruid gezaaid bij de Hosta in de zijtuin. Ik had nog nooit van komkommerkruid gehoord of gelezen, maar het blauwe bloemetje trok mijn aandacht. Wat ook mijn aandacht trok: de late middagzon in de achtertuin. Prachtig!

Dit vogelhuisje hebben de vorige bewoners laten staan. ik vond ‘m eigenlijk te kitsch, maar voorlopig laten we ‘m staan. Volgende week eens vullen met havermout – een tip van een vriendin – voor de merels. Tot nu toe hebben we met name meesjes, musjes en hier en daar een houtduif.

Ook dit boompje begint lekker uit te lopen

De zaadjes voor de bloemen vond ik op de website Happy Seeds, erg leuk! Linda, de eigenaresse, geeft zaaitips en heeft een flink aanbod van zaden en verschillende mixen. Ik kan niet wachten om de rest te zaaien vanaf april en natuurlijk om het resultaat in bloei te zien!

Fotografie © Johan Hazenbroek