Zoals ieder jaar rond begin september kijk ik uit naar de uitkomsten van het Flexa ColorLab en heb ik mijn vinger hangen boven de knop ‘bestel het nieuwe ColourFutures™- boek’. Nouja.. bij wijze van spreken. Laten we het er op houden dat ik een groot fan ben van kleur en ontzettend blij wordt van nieuwe kleuren!

Een kleur uit de Indische keuken

De kleur voor 2019 is echt héél lekker: Spiced Honey. Een warme kleur met ambertonen, zandtint en natuurlijk honinggeel. Toen ik de kleur voor het eerst online spotte kreeg ik er een India-gevoel bij. Hoewel ik nooit eerder in India ben geweest, doet Spiced Honey me denken aan een sausje van kurkuma (diepgeel), gember (spicy) en honing (stroperig). De honing zorgt voor een satijnen glans van de saus.

 

Flexa-kleur-2019-keuken-denken-royalblue

Dulux-Colour-Futures-Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-dream-Livingroom-Inspiration-Global-BC-73P

Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-think-Inspiration-Global-BC-105P

Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-think-Livingroom-Inspiration-Global-BC-104BP
Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-think-Livingroom-Inspiration-Global-BC-104P

Ook wil ik nog even de kracht van deze kleuren benadrukken met de bovenste voor en na. Hoe tof is het om van een kale neutrale ruimte, een warme contrastrijke leefruimte te maken? Daarom: beken kleur!

Een zoektocht naar nieuwe energie

Laten we eerlijk zijn: die kleur komt niet uit de lucht vallen. Daar is met veel plezier over nagedacht, daar zijn moodboards voor gemaakt en zoals ieder jaar is daar (maatschappelijk) onderzoek naar gedaan. Heart Wood, de kleur van 2018 staat voor ‘a welcome home’ waarin je je terugtrekt en even op de ‘pauze-knop’ drukt om de ruis buiten te sluiten en aandacht te focussen op wat echt belangrijk is.

Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-think-Kitchen-Inspiration-Global-BC-101P

De kleur van volgend jaar staat voor een ruimte waar alles mogelijk is, met het motto: ‘let the light in’. Een ruimte waar we kunnen denken, dromen, liefhebben en handelen. Een optimistische vriendelijke en warme kleur die je tegelijkertijd activeert. Creatief directeur Heleen van Gent van het Flexa ColorLab omschrijft het als volgt:

“Mensen hebben er zin in, trekken erop uit, nemen zelf het initiatief, denken na over de toekomst. We zijn met elkaar, zijn aardig en vergevingsgezind. En we doen dingen en als het mislukt dan is dat oké! Dat vraagt om een ruimte die daarop aansluit. Een ruimte die een positieve benadering aanmoedigt. We hebben een huis nodig waarin we onze ideeën en dromen kunnen omzetten in daden, waar we anderen kunnen uitnodigen om mee te doen, waar alles mogelijk is. Oftewel: we laten het licht weer binnen.”

Think, Dream, Love en Act

Hierboven worden ze al omschreven: de mogelijkheden in huis met Spiced Honey. Think, Dream, Love en Act zijn de 4 kleurpaletten voor 2019. Ze klinken wellicht wat zweverig en idealistisch, maar het zijn wel vieronderwerpen waar mijn hart harder van gaat kloppen; letterlijk en figuurlijk. Hopelijk ook de jouwe!

Think: een plek om na te denken

Colour-Futures-Colour-2019-A-place-to-think-Palette

flexa-colour-futures-kleur-van-het-jaar-2019-een-plek-om-na-te-denken

Binnen het ‘Think’ palet wordt Spiced Honey verrijkt met kleuren zoals: Pink Nudity, Joyful Ruby en Lively Kraft die je allen in onderstaande foto kan zien.

Flexa-kleur-2019-woonkamer-denken

 

Dream: een vredige plek om te dromen

Colour-Futures-Colour-2019-A-place-to-dream-Palette

Dulux-Colour-Futures-Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-dream-Bedroom-Inspiration-Global-BC-77B-P

Hoe kan het ook anders, dat in het ‘Dream’ palet pastelkleuren naast Spiced Honey zorgen voor een rustgevende sfeer.

Flexa-kleur-2019-droom-slaapkamer

 

Love: een knusse plek om lief te hebben

Colour-Futures-Colour-2019-A-place-to-love-Palette

Dulux-Colour-Futures-Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-love-Kitchen-Inspiration-Global-BC-83P

Los van rood, vind ik het ‘Love’ palet lastig te definiëren qua kleuren – als ik eerlijk ben. En dat ben ik, want dit is mijn blog 😉 Dat liefde door de maag gaat, dat weet ik dan weer dus deze rode kleur in de keuken komt dan goed van pas! En mijn liefde voor planten is in dit palet vertegenwoordigt in twee matte kleuren groen. ColourFutures omschrijft het palet als:

“Met het LOVE-palet vorm je een huis waar bewoners zich kunnen omringen met wie en wat ze maar belangrijk vinden. “

Wat dat betreft gaat dat definiëren toch wel erg goed!

Dulux-Colour-Futures-Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-love-Bedroom-Inspiration-Global-BC-79P

 

Act: een levendige plek om te handelen

Colour-Futures-Colour-2019-A-place-to-act-Palette

Colour-of-the-Year-2019-A-place-to-act-Kitchen-Inspiration-Global-BC-95P

Het ‘Act’ palet is een speels palet met heldere kleuren die ietwat retro/ vintage aan doen. Onderstreept met grijs en wit en met een warme basis van Spiced Honey. Ik ben gecharmeerd van de combinatie hieronder in de woonkamer. Met Spiced Honey en het fijne fluorescerend geel.

Flexa-kleur-2019-woonkamer-act

 

Mijn favoriete kleuren van 2019

Natuurlijk heb ik een reeks favorieten en nagedacht (think!) waar ik de nieuwe kleuren in huis zou toepassen. Pin me er niet op vast, want het kan altijd nog veranderen gezien mijn #veranderdrang en het feit dat ik onuitputtelijk droom. De warme Spiced Honey kleur vind ik heel passend voor de muur achter mijn bed. Alle muren zijn nu diepblauw en deze honingwarme kleur zou daar perfect bij aansluiten. Evenals bij mijn bruine velours gordijnen en mijn parelmoerkleurige tapijt.

Voor de woonkamermuur vind ik Royal Blue een ontzettend mooi diepe kleur blauw. Mijn huidige denim blauwe kleur doet met zonlicht ietwat ‘lila’ aan. Deze muur heeft al heel veel blauwen gehad, dus waarom niet 😉

En… ga jij je muren sauzen met Spiced Honey? Zoja, welke?

 

Beeldmateriaal © Flexa