Gisteren babbelde ik bij met de vriendin die me een jaar geleden crossfit introduceerde. Eerlijk gezegd had ze niet gedacht dat ik het zou volhouden en dat is niet alleen heel eerlijk, maar ook enorm realistisch. Zelf was ik daar namelijk ook niet van overtuigd. Waarom niet? Eigenlijk heel simpel: ik ben snel verveeld en gaf makkelijk op… ‘Gaf’ inderdaad want daar is het een en ander veranderd.

Vandaag vier ik mijn crossfitverjaardag! En het enthousiasme voor deze tak van sport deel ik graag met je!

A photo posted by Johan (@label1114) on

Mijn eerste crossfitervaringen

Op 31 mei probeerde ik een proefles uit bij Sixforty Crossfit Wildhearts. Na maandenlang een sportschool te hebben gesponsord, ging ik eindelijk de uitdaging aan met mezelf en dat viel behoorlijk tegen! Ik ging niet tot het uiterste en kan me nog herinneren dat ik met mijn wall balls een beetje paars zag. Mijn conditie, fitheid en energie waren flink onder de maat! Ik had met moeite een work-out afgerond, maar baalde flink. Omdat het zwaar viel speelde ik bijna de “dit is niks voor mij”-kaart, maar dat kon niet want ik had toegezegd om nog een les te volgen, op aanraden van een vriendin. Ik wilde mijn belofte nakomen en kon het niet maken om af te zeggen (geloof me, dat is geen optie bij deze energieke vriendin!).

Crossfit basis

Wat ben ik blij dat ik heb doorgezet en tot op de dag van vandaag werk aan een betere versie van mezelf! Wat mij enorm heeft geholpen zijn de basisprincipes en technieken van de meest voorkomende oefeningen die in 4 lessen ‘Fundamentals’ worden uitgelegd aan elke (beginnende) crossfitter. Hier komen onderwerpen aan bod zoals fitheid en voeding. Zo begon ik ook naast crossfit met hardlopen om mijn conditie te verbeteren, waar ik nu baat bij heb tijdens de work-outs.

A photo posted by Johan (@label1114) on


Inmiddels kan ik 2 double unders achter elkaar, waar ik enorm blij mee ben want het heeft misschien wel een jaar geduurd om ze onder de knie te krijgen!

Positieve lifestyle

Wat misschien wel het meest motiveert is de crossfit lifestyle. De mensen die het doen zijn enthousiast, gedreven en willen niet alleen het beste uit zichzelf halen, maar ook uit jou! Toen ik een jaar geleden binnenliep was dat iets waar ik tegenop zag (gek genoeg) want als het om sporten gaat ben ik echt een einzelgänger. Ik mis dat competitiegevoel (hoewel dat steeds meer wordt). En tijdens mijn sportschoolbezoekjes was het altijd ieder voor zich. Mezelf omringen met de crossfitters uit mijn box voelt ontzettend goed en naast dat ze een gezonde levensstijl erop na houden zijn het ook echt levensgenieters!

Sixfory Crossfit Wildhearts

Binnenlopen bij Sixforty Crossfit Wildhearts voelt iedere keer weer als een warm bad. Het is één grote familie en dat spreekt mij ontzettend aan. Elke keer verblijd worden door Vivienne, die samen met haar vriend en coach Georgios de box runt en ondertussen knalt met haar eigen merk ‘NoWraps’ (toffe wrist wraps die je ondersteuning bieden bij het gewichtheffen). Of na een work-out spelen met Nellie ‘the Frenchie’ en napraten met andere crossfitters die je tips geven voor het avondeten of je een blog aanraden.

De resultaten van afgelopen jaar

O en niet vergeten: de resultaten! Afvallen was eerst mijn hoofddoel, maar dat is inmiddels verschoven naar een iets breder doel: een betere versie van mezelf. Dat is misschien cliché, maar als je alleen focust op afvallen dan mis je zoveel moois! Een fitter lichaam levert veel meer op. En afvallen is gewoon een mooie bijkomstigheid! Natuurlijk ben ik ontzettend blij met mijn “nieuwe” lichaam, maar ik ben stiekem blijer met de alle overwinningen (iedere keer een work-out afronden voelt al als een overwinning). Weg met die eenvoudige “ik geef op”-houding. Crossfit maakt me energiek waardoor persoonlijke doelen ook opeens haalbaar zijn. En het meest belangrijke: ik zit heerlijk in mijn vel! En dat opent ook zoveel deuren. Zo ben ik weer begonnen met daten, ja heel spannend allemaal! En haal ik veel meer uit alle uren van de dag, wat voor een creatieveling met veel ideeën een verademing is.

En dan heb ik het nog helemaal niet over de zichtbare resultaten. “Gelukkig hebben we de foto’s nog!”. Het is belangrijk om je progressie bij te houden en te zien waar je het voor doet. Persoonlijk ben ik niet zo van de selfies en de full frontal foto’s, maar ze helpen me wel met terugblikken. Om een voorbeeld te geven; hieronder een voor en na 🙂

A photo posted by Johan (@label1114) on

Vanavond ga ik er weer voor! Een nieuwe work-out van de maand en de start van een jaar crossfit. Om afgelopen jaar te vieren ga ik nog wat ‘healthy’ baksels maken om mijn crossfit buddies te trakteren (op vrijdag). Ook ga ik vanavond weer even op die super-de-luxe weegschaal om te kijken hoe het ervoor staat in cijfers! (die deel ik morgen even hieronder, gewoon omdat het zo lekker bekt!)

Resultaten van (ongeveer) een jaar (26/7/15)

26/7/2015 vs 1/62016

  • Gewicht:  – 11 kilo
  • Vet: – 8,2 %
  • Spiermassa: + 1,2
  • Metabolische leeftijd: 43 > 32 (bijna mijn huidige leeftijd)
  • Visceraal vet: – 4,5

Mocht ik je nou enthousiast gemaakt hebben, volg ook minimaal 2 lessen crossfit en oordeel zelf!

PS: de fantastische titel werd bedacht door vriendin, collega en tekstkunstenares Lenneke van Freelennse 🙂

Andere blogs over crossfit: