Vorige week donderdag ging ik op avontuur in Lab44, de locatie van de lancering van de nieuwe catalogus van IKEA. Een prachtige locatie die voorheen als laboratorium diende en nu ruimte maakte voor het persevent van IKEA. Alles stond in het thema van #IKEALab. Zo werden we begroet door een vrolijk team in labjassen en verwelkomd met een drankje in een erlenmeyer. En een primeur: het IKEA Lab is het eerste energieneutrale event van IKEA ter wereld!

Je snapt wel dat rondstruinen in dit Lab44 geen straf is. De centrale plaats was ingericht met diverse zithoeken met de nieuwe VIMLE bank. Aan de binnenruimte grensden verschillende kamers waar nieuwe collecties ontdekt konden worden. Enkele van deze collecties kon je al eerder lezen op mijn blog, zoals de bijzondere samenwerkingen met fashion designer Chris Stamp en modestyliste Bea Åkerlund!

IKEA-persevent-2018-06IKEA-persevent-2018-11

IKEA-persevent-2018-05

Een beetje verstopt, maar wel leuk voor de vinder: een kanariegeel VÅGÖ miniatuurtje

Creating a better life everyday

IKEA is ontzettend bewust bezig met het gebruik en de ontwikkeling van duurzame materialen en producten. Zoals bijvoorbeeld de ODGER eetkamerstoel die gemaakt is van vernieuwbaar hout en gerecycled plastic. Het gaat hier om de zogeheten ‘circulair product’, die het leven van producten en materialen verlengen.

[one_half]IKEA-persevent-2018-04[/one_half][one_half_last]IKEA-persevent-2018-01[/one_half_last]

De slogan ‘creating a better life everyday’ sluit daar naadloos op aan. ‘Better’ in de breedste zin van het woord: beter door duurzaam én door productontwikkeling. Producten die aansluiten op jouw wensen als bewoner. Meubels moeten zich aanpassen hoe jij leeft en dus ‘meegroeien’. Dat is ook de reden dat VIMLE ontwikkeld is. Deze bank (hierboven te zien in blauw en geel) is modulair en is daardoor eenvoudig te vergroten bij bijvoorbeeld gezinsuitbreiding!

De komende tijd richt IKEA zich de komende tijd op het vinden van de 50 essentials, oftewel: wat hebben we nodig in huis? Een onderzoek waar ik – als ik het kon – aan zou bijdragen want ik ben behoorlijk nieuwsgierig aangelegd 😉 Tot we het antwoord op die vraag hebben neem ik jullie graag mee naar de focus van IKEA komend jaar.

Make room for…

Life! Het leven speelt zich af in de woonkamer. Uit onderzoek naar leefgewoontes en woonwensen is gebleken dat 83% van de Nederlanders de woonkamer als centrale ruimte in huis ziet. Ook wordt duidelijk dat de grootste stress in die ruimte wordt veroorzaakt door teveel rondslingerende spullen. Ook blikken we terug aan die goeie oude tijd dat we met de hele familie op 1 bank bivakkeerden en allemaal dezelfde serie of film keken (dat waren nog eens tijden). Inmiddels zitten we allemaal op ons eigen apparaat met de behoefte onszelf te kunnen zijn in de woonkamer.

IKEA wil met de nieuwe collectie de juiste oplossingen bieden voor deze manier van leven. Het jaarthema luidt: geef je leven de ruimte. Met mijn tweekamerappartement kijk ik uit naar de nieuwe collectie van IKEA.

Samenwerkingen met bekende designers

Wist je dat 8 op de 10 mensen iets van IKEA in huis hebben, maar er weinig over vertellen of delen? Gek is dat eigenlijk! Daar kunnen de samenwerkingen met de bekende designers uiteraard verandering in gaan brengen. Neem bijvoorbeeld de DELAKTIG in samenwerking met Tom Dixon; een multifunctionele sofa waarbij je de kussens kan verplaatsen voor nieuwe zitmogelijkheden.

IKEA-persevent-2018-12

Naast deze fijne blauwe kleur ook in andere hoezen verkrijgbaar 

Maar ook de samenwerking met het Deense HAY. Perfect uitgevoerd Scandinavisch design genaamd YPPERLIG. De diverse collectie, van spiegel tot plakbandroller, ligt vanaf oktober 2017 in de winkel!

IKEA-persevent-2018-03

Spiegel uit de YPPERLIG collectie. Ook mooi, het kleed wat je ziet in de spiegel, handgemaakt in India

IKEA-persevent-2018-08

IKEA-persevent-2018-07

Een transparante schoenendoos: zo ontzettend tof! Kan niet wachten om te pronken met mijn sneakers in deze inspirerende samenwerking met Chris Stamp! De verlichting uit de collectie vind ik wel iets voor in de hoek bij mijn bank. 

[one_half]IKEA-persevent-2018-02[/one_half][one_half_last]IKEA-persevent-2018-09[/one_half_last]

‘Bwho You Are’, een kreet van Bea Åkerlund die doorgevoerd zit in de kussens van de collectie. Ook tof is de 3D-geprinte hand die ik al in slaapkamers zie schitteren met kettingen of tassen. Ook tof in de collectie: de oude lampenkapjes met rafel en gouden koord. Deze collectie heeft iets duisters en onderscheid zich daarmee. I LIKE! 

Bovenaan mijn verlanglijstje staat de tube verlichting en transparante schoenendoos uit de SPÄNST collectie, een samenwerking tussen IKEA en fashion designer Chris Stamp. Direct daaronder 3D-geprinte hand van OMEDELBAR, de samenwerking met modestyliste Bea Åkerlund. Ook zie ik al – gedrapeerd over mijn bank – het VÅGMÅLLA plaid en ga ik nog wel de ÖSTERNÄS greepjes scoren voor de louvredeuren naar mijn badkamer! En ongetwijfeld veel meer want ik verlaat de winkel vaak met veel meer dan ik gepland had 😉

Inmiddels is de nieuwe IKEA catalogus ook op jouw deurmat gevallen (of misschien pas rond 26 augustus) en kan je meepraten over de toffe nieuwe producten en de inspiratie rondom de woonkamer! Geniet ervan, ik ga nogmaals door mijn favorieten bladeren!

IKEA, wederom bedankt voor een leuke inspirerende dag!

 

Fotografie met iPhone © Johan Hazenbroek