Ondanks dat het gross van de mensen, en zo ook ikzelf, juist minimaliseren in spullen, zijn er vaak items die je liever niet weggooit of -geeft. Spullen met een emotionele waarde, “ooit nog handig” of “ooit meegenomen uit…” items. Je kent ze wel. Ik heb dat bijvoorbeeld met glaswerk. Glazen in verschillende vormen en maten die ik gok niet allemaal te gebruiken bij een verjaardag, maar ja ‘je weet het nooit’ en ik heb ze bij elkaar gespaard met boodschappenacties of door heel veel drank te kopen bij de Gall & Gall.

IKEA + 7 designers = SAMMANHANG

Enfin, IKEA komt met een nieuwe collectie om opbergen een nieuwe betekenis te geven! Met de SAMMANHANG collectie, die IKEA vormgaf met zeven designers, zet je bijzondere spullen in de spotlights. De collectie is enorm diverse en bestaat uit open en gesloten producten. Van koffietafel met doorzichtig blad tot glazen stolpen en vitrinekastjes.

De designers zijn mij allemaal nog nieuw, maar ik kan hun designs nu al waarderen! Ook de reclamebeelden van de collectie zijn lekker expressief en tonen verschillende mensen met hun verzameling van spullen.

02a_PH153861

“Bij IKEA zijn we goed in het praktisch opbergen van spullen. Voor SAMMANHANG onderzochten we juist de emotionele kant van opbergen”

Deze uitspraak is van James Flutcher, Creative Leader bij IKEA. “Items roepen vaak herinneringen op, staan voor een bijzonder hoofdstuk in je leven of hebben een verhaal dat verteld mag worden”. ‘Sammanhang’ betekent ‘context’ in het Zweeds en dat is precies wat de nieuwe collectie doet: jouw dierbare items context geven.

PH153886

PH153889

Op de stoep bij verzamelaars

Naast samenwerken met de zeven designers, ging IKEA ook op bezoek bij verschillende typen verzamelaars. Zo lieten autobiografische verzamelaars zien hoe andermans afval een waardevolle toevoeging is voor hun collectie en vertelden niche verzamelaars over hun duizenden knopen en lepels.

PH152518Je spot hier de ronde wandplankjes en de standaard met diverse hoogten (rechts)

Stiekem lijkt me dat best leuk zo’n baantje bij de IKEA en om op bezoek te gaan bij de doelgroep of toekomstige doelgroepen en te leren van hun manier van wonen. Gedrag heeft me tenslotte altijd al enorm geboeid. Maar… voor nu houd ik het bij deze toffe nieuwe collectie!

PH152939

Ook leuk voor niet-verzamelaars

Ondanks dat de SAMMANHANG collectie is ontworpen met liefde voor verzamelen, kan je de designs natuurlijk ook gebruiken om je favoriete spullen op te bergen. Want die stolpen met kurk doen het heel leuk in de keuken! Of de ronde wandplankjes hierboven met diverse woondecoratie!

Mijn persoonlijke favorieten: (1) de ronde wandplankjes van Aaron Probyn en de (2) glazenbak voor aan de wand van Lisa Wildén en Anna Wallin.

PH153863

“It has a simple, round shape and a neutral look ‒ which highlights the things you place on top. Display them as you like ‒ next to each other, on top of each other, in groups or on
their own.” – Aaron Probyn

03a_PH153859

“We found inspiration for the display box in galleries and museums usually, and how they display collections and valuable objects. Just as we hope you’ll feel like doing ‒ on a wall or a shelf.” –  Lisa Widén and Anna Wallin

SAMMANHANG is verkrijgbaar vanaf augustus!

 

PS: niet alle producten uit de collectie staan in deze blog

Fotografie © IKEA