Afgelopen weken keek ik enkele afleveringen van de documentaire over IKEA. Als je zoekt in de tv-gids, kan je het vast wel terugkijken! Het gaat over de cultuur bij IKEA en natuurlijk haar producten en de totstandkoming. Ik vind dat ontzettend boeiend! Zeker omdat er in Zweden een stad is waar zo’n beetje de hele bevolking bij IKEA werkt. Wat ik ook mooi vond om te zien is hoe IKEA zorgt voor werkgelegenheid. Er werd een nieuwe winkel geopend in Engeland die tegelijkertijd voor 500 nieuwe banen zorgt.

Als IKEA-fan check ik regelmatig de perswebsite op zoek naar nieuwe producten en samenwerkingen en daar spotte ik de VÄLGÖRANDE collectie. Een blauwgekleurde collectie (yeah!) die bestaat uit producten gemaakt door ambachtslieden uit Roemenië en Thailand. En die moet ik natuurlijk met je delen!

Modern design en traditie

De samenwerking tussen IKEA en de ambachtslieden is een compleet nieuw partnerschap die enerzijds zorgt voor unieke handgemaakte producten en anderzijds voor werkgelegenheid. De Roemenen geven hun talenten al jarenlang over van generatie naar generatie, maar dit steeds minder.

 

 

 

“We wanted to try out new designs and challenge both ourselves and the artisans. The main objective, and the biggest challenge, was to create products that have the right balance between traditional handicraft and modern design.”

Aldus Mikael Axelsson, designer bij IKEA Zweden. Zonder deze ambachtslieden zou IKEA deze one-of-a-kind producten niet kunnen aanbieden, dus dat is een mooie winst. Maar dat geldt ook voor de ambachtslieden die niet alleen winst maken; ook hun families profiteren mee! Er werken momenteel een paar Roemenen voor IKEA, maar dat aantal wordt in de toekomst groter.

 

 

 

De houten producten in de VÄLGÖRANDE collectie zijn van Roemeense afkomst. Het textiel, keramiek en papier van een samenwerking met Doi Tung in Thailand. Volgens IKEA zijn er meer handgemaakte producten en collecties in de pipeline. Ik ben benieuwd!

 

VÄLGÖRANDE is vanaf oktober 2018 verkrijgbaar. Scoor jij ‘m?

 

Foto credits © IKEA