Het in februari 2011 opgerichte LileSadi is het jonge designlabel van de van oorsprong Duitse tweeling Dinah & Sarah-Lena Smutny. Vanuit het creatieve hart van Rotterdam designen zij collecties met een mix van poëzie, flora en grafische elementen. Kussens, behang, mode accessoires en sinds kort ook slabbetjes en placemats sieren het – in mijn ogen – speelse label.

Sarah en Dinah zijn geen onbekenden. Ik leerde de zusjes kennen toen LileSadi slechts nog een idee was en Sarah mijn naaste collega. Toen LileSadi een feit was inspireerden zij mij niet alleen op designgebied, maar ook op ondernemerschap. Een interview met beiden was dan ook een buitenkans voor de start van LABEL1114!

Het interview vindt plaats in het nieuwe appartement van Dinah, midden in het bruisende centrum van Rotterdam. Ik feliciteer de dames met hun nieuwe collectie en de geboorte van Luca, waarna we aan tafel gaan voor Dinah’s kookkunsten: traditionele spaghetti. De keukentafel is Dinah’s favoriete plek in huis. “De plek waar alles samen komt: eten, werken, wonen en vrienden”, aldus de jonge textiel designster.

Voor ik een hap neem valt me meteen de lamp op boven de tafel. Een goede manier om het interview af te trappen met mijn eerste vraag.

Al wijzend naar de lamp boven de keukentafel vraag ik waar de zusjes zelf shoppen voor hun interieur.
Dinah: De Origami lamp is van Studio Snowpuppe, zij maken hand gevouwen papieren lampen. We waarderen ambacht van jonge designers. We zijn groot fan van Etsy, waar ook onze eigen collectie verkocht wordt. Daarnaast shoppen we bij vintage shops en maakt Sarah haar eigen meubelen. Sarah: “Meubelen die ik vind op straat knap ik op en geef ik een tweede leven door een likje verf of nieuwe stof, het is een hobby geworden”.

Sarah geeft Luca eten, die mij met grote ogen blijft aankijken. Mijn rode haar maakt duidelijk indruk… Het interview zet ik door met Dinah.

Wat maakt je razend enthousiast op het gebied van design momenteel?
Dinah: De combinatie van verschillende materialen. Speels maar toch functioneel. Je ziet steeds meer gevoel en emotie en dat grijpt ons aan.

lilesadi_pillowfight

Jullie vorige collectie was meer ‘floral’ en grafisch, de nieuwe collectie oogt meer poëtisch, wat is het verhaal hierachter?
We wilden na de kleurige collectie van zowel ‘Look through me in silence’ en ‘Fluor up’ iets in zwart-wit doen. We werden vooral geïnspireerd door de ‘End of Summer’ poster die we creëerden en door bergen.

En een kleine bijdrage door Sarah’s zwangerschap neem ik aan?
De slabbetjes in de ‘Harlekin Mountains’ & ‘Wood with Deer’ lijn zijn inderdaad geïnspireerd op Luca, ons nieuwste model 🙂

Wat is jullie grootste inspiratiebron?
Intuïtie. Soms is het idee er opeens. Tijdens onze vakantietrip naar Frankrijk liepen we in een oude kerk en Sarah maakte foto’s van de glas-in-lood ramen. Sarah: “Dinah spoorde me aan meer foto’s te maken en riep meteen: This is my new collection!”. Dinah: De meeste ideeën zijn abstract voor ze vorm krijgen.

Zijn er ook designers die jullie inspireren?
Dinah: Zeker! Sarah heeft een lijst met blogs die ze volgt. De dames vullen elkaar duidelijk aan en noemen zonder enige moeite een flinke lijst op. “Donna Wilson, Julia Pott, Kim Welling, Casita de Wendy, Taska, Fine Little Day, Hay en Ferm Living”. Dinah: Studio Snowpuppe inspireert ons op het gebied van kleuren en vormen en Studio Lisa Bengtsson inspireerde ons om ons eigen label op te zetten.

Van oorsprong komen jullie uit Duitsland, hoe inspireert Nederland jullie?
Dinah: de creatieve scene in Rotterdam zorgt ervoor dat je nieuwe wegen in gaat. De stad is gevuld met hotspots zoals Witte de With en het Wereld Swing Café waar we graag een drankje doen.

lilesadi_wallpapers

Inmiddels bestaan jullie twee jaar, hoe heb je de laatste jaren ervaren?
Dinah: Onze kickstart maakte we door Bloesem Blog. Een inspirerend blog die we allebei dagelijks volgen. Sarah nam contact op en zodoende kregen we een ‘home story’ waarbij we foto’s hebben gemaakt van ons interieur met onze eigen LileSadi accessoires. Daarna begon het balletje te rollen en de start van onze merkbekendheid.

En hoe staan de plannen verder?
Dinah: Momenteel werken we er allebei nog naast maar we willen zeker onze gehele tijd aan LileSadi gaan besteden. Nu hebben we de extra verdiensten nodig als investering.

Een agent voor Scandinavië is een hele goede keus geweest. Onze kussens decoreerden de Formland Fair in februari

Stel dat alles mogelijk was, geen beperking door geld et cetera, wat zouden jullie creëren?
Dinah kijkt me een tikkeltje ondeugend aan en denkt even na voor ze antwoord geeft. Dinah: Als geld geen probleem is, zouden we meer experimenteren met innovatieve technieken.

LileSadi past qua stijl in de lijn van grote designers zoals Van Scholten en Baijings, Ferm Living en Hay. Klopt mijn associatie?
Dinah springt bijna op van enthousiasme en antwoord: “Dat is exact de lijn van designers waar we bij genoemd willen worden!”.

Jullie collectie wordt aangeboden bij meerdere design webshops en ook via jullie eigen website.
Zijn er plannen voor een offline shop?

Zonder enige seconde bedenktijd antwoord Dinah volmondig: “Ja!”. Dinah: We willen zeker een eigen winkel, maar eerst willen we LileSadi via pop-up stores aanbieden.

Nieuwe collectie

Jullie hebben verschillende social media accounts en Pinterest, dragen deze kanalen bij aan jullie merkbekendheid?
Dinah: Social media zorgt zeker voor veel naamsbekendheid! Twitter is enorm belangrijk voor bloggers en shops. Pinterest zorgt voor veel verkeer naar onze webshop. Daarnaast hebben we een agent voor Scandinavië in armen genomen, wat een goede keus is geweest voor LileSadi. Onze kussens werden gebruikt ter decoratie bij de Formland Fair van februari.

Wat is het meest dankbare aan jullie werk?
Dinah: Om het finale product in handen hebben. Het idee wat je uitgedacht heb met je hoofd, vervolgens met je handen te creëren en tastbaar te maken. Dat is dankbaarheid voor ons.

Tot slot; Wat zijn jullie plannen voor 2013?
Dinah: We werken momenteel aan textiel design voor schoenen, samen met een Spaans bedrijf. Daarnaast willen we ons het komende half jaar focussen op keramiek en zijn we in gesprek met een bedrijf. Sarah voegt daar aan toe dat ze zich ook meer op design voor kinderen willen gaan richten. “So inspiring!”, aldus de trotse moeder.

Benieuwd naar de collectie van LileSadi? Ga naar www.lilesadi.com of etsy.com