Mom, Bake me a Cake!

Tijdens het Designkwartier in Den Haag, enkele maanden geleden, spotte ik deze grappige lamp van Northern Lighting. De reden dat ik hier wederom op kwam toont de kracht van je geheugen. De afgelopen maanden heb ik diverse lampen gepind op mijn ‘Lighting’ board en zojuist kwam ik erachter dat die laatste pins veel met elkaar gemeen hebben: ze zijn namelijk allemaal van het label Northern Lighting; een designers collectief met Scandinavische roots. En daar kwam ik ook de unieke Bake Me A Cake lamp tegen die ik meteen herkende en terugvond in mijn fotostream. Dus dat!

Maar terug naar deze bijzondere lamp, een design van ontwerpersduo Morten & Jonas. De totstandkoming van het ontwerp is inspirerend! De lamp werd gefabriceerd in een gevangenis in Noorwegen, waar gevangenen werden uitgedaagd om mee te denken. Het project dankt zijn naam aan de gevangenis klassieker waar moeders taarten bakten met daarin een vijl verstopt om hun zoon te helpen ontsnappen.

Northern-Lighting-Mortern-Jonas-MakeMeACake

Het resultaat: een lamp in de vorm van een taartenstandaard. Geheid een ‘conversation starter’ voor je visite! Prachtig uitgevoerd in eiken hout met rookglas waardoor sfeervol je ruimte vult. De ‘lampenkap’ kun je eenvoudig oplichten als je de lamp wilt vervangen! Oftewel: functioneel, uniek en sfeervol. What’s not to love!

Northern-Lighting-Mortern-Jonas-MakeMeACake1114

Deze foto nam ik bij Watt Design. Zoals je ziet maakt de vijl het concept compleet! Deze wel heel bijzondere lamp is “gewoon” te koop op vtwonen.nl ! Hoe mooi is dat!

During ‘Designkwartier’ in The Hague I already spotted this extraordinary lighting object by Northern Lighting, a Nordic design collective of talented designers. The Bake me a Cake lamp is a design by Morten & Jonas and inspired by the classic story about “the cake with the file”. You probably recognise it from the cartoon world wherein mum adds a file into the cake to help her imprisoned son escape! The lamp is manufactured by the inmates of the Bergen prison in Norway. A true inspiring collaboration if you ask me! 

Bake me a Cake is a playful table lamp made out of oak wood and smoked tinted glass. Definitely a conversation starter, wherever you place it. Whether it’s your home, a bakery or a restaurant. Even the file is added as you can see in the picture I shot during my visit to The Hague. To change the bulb you can simply lift up the glass! Amazing, right?! 

Image credits 1 & 2

No Comments

Post a Comment

Reken maar uit! *