Toen mijn Monstera vreemde aanhangsels kreeg, ben ik toch maar eens op onderzoek gegaan! Ik heb wel redelijk groene vingers, maar Monstera’s houd ik nu al een tijdje, en deze stengels waren toch wel nieuw voor me. Op Instagram vroeg ik al of mijn Monstera stiekem een geslachtsbekendmaking had… Maar nee, deze uitstekels zijn luchtwortels! Ik gok dat de wortel de bijvoeging ‘lucht’ krijgt omdat ‘ie boven de grond groeit 🙂

Anyhow, luchtwortels kan je normaliter de grond in steken zodat de Monstera zich kan uitbreiden in de breedte, maar je kan ze ook gebruiken om te stekken. Kijk! Dat is nog eens mooi nieuws, want dat wil ik wel een keertje proberen! Mijn Monstera is al behoorlijk groot geworden sinds ik ‘m kocht, dus ik durf het aan om dit eens uit te proberen. Here we go!

Na wat onderzoek online kwam ik elke keer dezelfde eenvoudige wijze van Monstera stekken, dus omdat ‘ie zo makkelijk is deel ik deze met je!

 

Stap 1: snijd de stengel van de Monstera onder de luchtwortel af

Deze stap heeft eigenlijk geen verdere uitleg nodig als je het mij vraagt. Ik gebruikte een simpel keukenmes voor deze missie.

Monstera-stekken-02

Stap 2: zet de stek in het water

Gezien ik al een tijdje geen bloemen heb, besloot ik om mijn stek in deze prachtige vaas te zetten. Dat geeft mijn huis meteen weer een beetje extra allure en zorgt voor een tropisch sfeertje met het groen voor mijn blauwe muur. Ik heb de vaas overigens behoorlijk gevuld met water om de wortel onder het water te krijgen. Zeker met het huidige temperatuurtje buiten verdampt het water waar je bij staat.

Monstera-stekken-04

Daarnaast is deze vaas behoorlijk breed en mijn stek ook, waardoor deze niet eenvoudig tegen een kant van de vaas kan hangen. De Monstera staat er werkelijk prachtig in, maar dat was wel even wat gedraai hoor. Dat soort dingen gaan niet van nature in een keer goed 😉

Stap 3: sit down and enjoy the show

En nu is het wachten tot er wortels uit de luchtwortel groeien voor de stek in de grond gezet kan worden. Dus ik ben ontzettend benieuwd. Tot die tijd geniet ik van de stengels en bladeren van mijn Monstera II…

Monstera-stekken-06
Monstera-stekken-05

Mocht je nou een enorm plantengekkie zijn en denken: Johan, dit doe je helemaal verkeerd! Laat het me dan weten. O, en natuurlijk deel ik het resultaat als het Monstera stekken gelukt is. Na het groeien van flinke wortels in mijn vaas, heb ik ervoor gekozen om de Monstera in de aarde te potten.

Fijne Monstera Maandag allemaal!

 

Fotografie © Johan Hazenbroek