We zijn al een tijdje druk achter de schermen bezig met het aanpakken van onze tuin. De enorme lap grond a.k.a. ‘Land Goed’ is toch iets minder vitaal dan we dachten. En aangezien we dit huis mede kochten vanwege de enorme tuin, is het tijd om er flink wat TLC in te stoppen met hulp van de expert. Zeker met de zomer in het vooruitzicht!

Toen we dit huis gingen bezichtigen waren we direct weg van de tuin! Het voelde paradijselijk aan. Zoveel groen, ruimte, volwassen bomen, struiken in bloei en een stralend gazon. Ik was al verkocht bij de enorme beuk die als een natuurlijke parasol een deel over het gazon groeit (we hebben er tijdens de verbouwing onder gepicknickt!).

Nu het huis qua grote ingrepen klaar is, is het tijd om onze heerlijke tuin aan te gaan pakken. Ook met oog op Joep die elke dag op avontuur is in de tuin en de tuin bezaait met takken die we eigenlijk opgeruimd hadden… O en niet te vergeten die lekke vijver die we gaan dempen. Joep begroette me gisteren vol enthousiasme na (ik gok) een rondje vijver te hebben gecombineerd met graven. Balen!

Slagveld…

Gisteren reed een flink peloton groenwerkers de tuin in voor de eerste fase van het plan: rooien en snoeien. De tuin is flink aangepakt kan je wel zeggen. Ik schrok ervan toen ik thuis kwam… Jeroen heeft me in de tussentijd al wel wat updates gestuurd, maar als je er zelf staat is het allemaal realistischer dan via de app. Ik bevond me op een slagveld die voorheen de titel ’tuin’ had. Er bleek meer verwilderd dan we dachten. Gelukkig heeft Jeroen nog wat groen kunnen redden…

In rood alle te rooien bomen (uitzondering voor de Prunussen in de voortuin)

Hoewel het flink slikken is, hebben we de volste vertrouwen dat het goed gaat komen. Wellicht dat we toch wat extra groenblijvende heesters erbij planten om de leegte te vullen. Jammer dat daar kosten aan hangen, maar het motto van de verbouwing passen we ook toe met de tuin: ‘laten we het maar meteen goed doen!’.

Tuinbudget

Om het plan van de tuin behapbaar te maken (ook qua budget!) hebben we het tuinproject opgedeeld in fases. Het is een flinke tuin en dat is kostbaar. We hebben behoorlijk wat uren met de hovenier doorgebracht omdat de eerste offertes voor ons niet haalbaar waren. De vetpot van de ingrijpende verbouwing, waarbij we de overwaardes van onze appartementen in Den Bosch en Rotterdam in de verbouwing van het huis konden investeren, is nu leeg…

Gelukkig bleek er nog ruimte in de hypotheek om wat extra te lenen, zonder daar maandelijks de hoofdprijs voor te betalen! We hebben het huis opnieuw laten taxeren na de verbouwing en met oog op de plannen voor de tuin neemt die waarde alleen maar toe. Dus win-win!

Het tuinontwerp

En dan nu het leuke onderdeel van de tuinplannen: het ontwerp! Vorige week deelde de hovenier het beplantingsplan waardoor het 2D-ontwerp meteen meer kleur krijgt. Ik kon het – als chef Photoshop – niet laten om alle planten op te zoeken en digitaal vast in het plan te planten 😉

Fase 1 wordt geheel opgepakt door de hovenier. We kregen een lijst toe met planten en hebben er meteen een akkoord op gegeven. We hebben niet veel gele planten, die hebben de minste voorkeur. Maar de Rudbeckia ‘Goldsturm’ bij het nieuw te straten terras vinden we wel erg zomers! Ook werden we meteen enthousiast van de diverse vlinder/bijen trekkers en natuurlijk de Rhododendrons, een van onze tuinfavorieten!

Fase 2 gaan we ontwikkelen en oppakken met de hovenier zodra we een aantrekkelijke offerte hebben voor de nog te bouwen carport/berging. De huidige carport voldoet voor nu, maar heeft veel houtrot. Ook missen we een berging om al ons nieuwe tuinspeelgoed op te bergen. En een garage die we kunnen gebruiken om een auto te stallen achter slot en grendel. Kortom, zodra daar een keuze voor gemaakt is kunnen we de hoek gaan ontwikkelen en het huidige bijgebouw (die al een beetje op instorten staat) volledig slopen en voorzien van een groene vervanging.

Het eerste ontwerp. We hebben de steppingstones laten vervallen, evenals de extra hagen. Wel is dit een goede visualisatie voor de carport van fase 3

Fase 3 pakken we budget-technisch zelf aan. De hovenier rooit hier de nodige bomen en snoeit waar nodig zodat we er weer even tegenaan kunnen, maar de beplanting in de borders doen we zelf. Houdt nog een beetje ruimte over voor eigen gestuntel en experiment 🙂 De grote volgroeide bomen en struiken, die ik al eens deelde, blijven. Evenals de Rhododendrons die we vorige jaar plantten.

Tuinieren-voor-dummies

Tijd om me meer in onze tuin te gaan verdiepen. Straks hebben we een schone lei met een enorme lap vaste planten die wel vast moeten blijven… Er staat al een afspraak gepland met de hovenier om langs alle beplanting te lopen zodat ik notities kan maken voor het jaarlijkse onderhoud.

Heerlijk die tuin. Mijn nieuwe hobby <3