Nu de nieuwe kleur op mijn woonkamermuur zit is toch echt die keuken aan de beurt! Die beruchte keuken waar ik al (bijna) 6 jaar tegenaan kijk… Het is een doorn in mijn oog, maar ik heb helaas geen budget voor een nieuwe keuken en de huidige apparatuur werkt nog prima dus het heeft ook geen prioriteit. I know: design heeft altijd prioriteit, maar gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om iets eigen te maken.

In een serie deel ik mijn keukentransformaties, keuzes, inspiratie en hoop ik natuurlijk ook jou te inspireren. In dit eerste deel ga ik in op de bovenkant van de keuken, oftewel de opbergruimte.

Kleine doe-het-zelf aanpassingen in de keuken

De afgelopen jaren is de keuken al bijzonder veranderd. Zo heb ik de deurtjes van mijn bovenkastjes gehaald voor een ruimer gezicht, heb ik de achterwand voorzien van witte plakfolie en een roestvrijstalen plaat achter het kookgedeelte geplaatst. Maar dat zijn slechts kleine aanpassingen die weinig energie kosten en met een klein budget te realiseren zijn. De kleuren van de keuken zijn niet eenvoudig aan te passen.

UJB-KitchenGreens-label1114-3

Het kastje had eerst een deur waardoor het nu ruimer oogt. En je ziet nog een klein stukje van de achterwand met een gouden bewerking waar nu wit folie op zit waardoor het meer clean is.

De juiste opbergruimte in de keuken

Het project is inmiddels gestart. Ik heb besloten om alle bovenkastjes te verwijderen. De afzuigkap is er inmiddels af waardoor er zoveel visuele ruimte is ontstaan, dat ik meteen op dreef ben! Geen gemis, want het ding was zo oud dat het niet eens meer functioneerde. Ik denk dat in de keuken ook nog steeds een ‘less = more’ methode geldt, dus de kastjes gaan eraf.

Dat betekent echter wel dat ik nieuwe opbergruimte nodig heb voor die mooie wijnglazen, voor mijn koffiekopjes en handig keukengerei. Dit vind ik nog wel een lastig punt, dus heb ik de opties die me inspireren verzameld. Van Ikea oplossingen, tot doe-het-zelf oplossingen. Hieronder mijn keuzes…

Minimalistisch

DIY-backsplash_black

© Nina Holst

Deze optie van de fantastische Nina Holst vind ik wel erg leuk en eenvoudig. Een beetje Nordic Noir; daar houd ik wel van! Ze heeft bij de bouwmarkt multiplex op maat laten zagen en deze behandeld met verf en coating. Om het af te maken: een minimalistisch plankje die ruimte bied voor enkele mokken en plantjes. Leuk idee, maar te weinig ruimte voor pannen. Maar het achterwandje onthoud ik! 

Industrieel

OS1-500x640

© Magnolia

Deze industriële oplossing vind ik geniaal! Alleen ben ik niet lang niet zo handig… hehe. Dus of ik kijk mijn beste vriend heel lief aan, of ik kijk naar een kant-en-klaar bouwpakket. Wel heb ik er 2 nodig om genoeg ruimte te houden! Maar industrieel is een pré! 

Modern

Afbeelding 22

© Funda

Deze prachtige minimalistische oplossing biedt meteen ruimte voor verlichting: flinke plus! Op zich is het eenvoudig te creëren door gebruik te maken van het ‘zwevende planken’ systeem van diverse blokjes aan de muur, waar ik een soort houten huls op kan laten zweven. Tenminste, ik neem aan dat de plank hol is en gestuct. Een idee voor de huidig koof! 

Eenvoudig

20151_come08a_01_PH121235

© IKEA

Naast dat dit een tipje van de sluier is betreft de kleur van de keuken, biedt deze keuken eigenlijk alle gemakken die ik in mijn toekomstige nieuwe keuken wil! Afijn, het gaat even om de BOTKYRKA wandplank linksboven de keuken. Deze plank is stiekem 2 planken en heeft veel weg van de – veel te dure – plank van Vipp. Eenvoudig te monteren, maar iets te modern. 

Mijn voorkeur heeft toch wel een combinatie van modern en minimalistisch. Daardoor behoud ik de rust die ik wil en is het daarnaast functioneel. Toch ga ik nog even wat bouwmarkten langs om te kijken of er een plank aansluit bij de kleur van mijn eettafel want ook eenheid creëert rust! Ik houd je op de hoogte!