Tussen het huizen zoeken door planden we een roadtrip door het noordelijke deel van Schotland. Samen met vrienden reden we totaal 2200 kilometer door de Schotse hooglanden en genoten we met volle teugen van het variërende uitzicht en honderden tinten groen.

Natuurlijk wil ik je een glimp van deze heerlijke roadtrip geven. Misschien inspireer ik je wel om — net als ons — de ferry te pakken bij IJmuiden en vanaf New Castle op avontuur te gaan. Hieronder een kort verslag en wat foto’s die ik maakte met mijn telefoon. Ik nam ook mijn nieuwe systeemcamera mee, maar met het uitzoeken van die foto’s ben ik nog niet begonnen… Wellicht deel ik enkele foto’s daarvan op mijn Instagram later (als ik weer wat vrije tijd neem).

Jeroen gaat op in de omgeving 😉  

Op avontuur door de Schotse hooglanden

Ons eerste plan was een trip door Amerika, maar met oog op de huizenjacht en de kostenplaatjes van vrienden die een soortgelijke roadtrip deden, besloten we om een kleinere vakantie in te plannen. Kort na dat besluit hadden we vrienden op de koffie en planden we Schotland. Zo snel kan het gaan! We waren razend enthousiast van het idee om samen door het noordelijke deel van Schotland te rijden, zij op de motor en wij met de auto. En op donderdag 13 juni ’19 begon ons avontuur!

Uitzicht in Argyll Forest Park & aan de kust bij Inveraray

Thuis planden we bezienswaardigheden en accomodaties en de verbinding van de punten werd de route. De accomodaties plannen was wel zo slim, gezien we tijdens onze 10-daagse roadtrip bij elke B&B het bordje ‘no vacancies’ zagen hangen. We sliepen in de meeste “huisjes” maximaal 2 dagen en kookten er ook als die mogelijkheid er was. Budgetvriendelijk én gezellig! Onze eerste stop was een hotel in Dumbarton, waarna we de weg vervolgden naar Glencoe.

Back to basics

Het was heerlijk om in de Woodland Cabin te slapen, koken en leven voor twee dagen. Op steenworp van deze leuke blokhut (met houtkachel) hebben we ook de eerste hike gedaan. Een tip van de verhuurder. Mijn Fitbit telde 87 traptreden en mijn kuiten beaamden dat. Het was heerlijk ontspannend via het semi verharde pad, langs de diversiteit aan bomen en struiken afgewisseld met hier en daar een kleine waterval die als inspiratie voor de Efteling kan dienen.

Slapen op bijzondere plekken

We namen afscheid van de heerlijke blokhut waar we avonden vulden met wijn en goed eten, om de weg te vervolgen naar Isle of Skye — een eiland aan de westkust van Schotland. Daarvoor besloten we het beroemde viaduct te bezoeken van de Harry Potter stoomtrein (deze foto’s staan helaas op mijn camera). We waren niet de enige, hoewel we wel een van de weinige waren zonder brilletje, toverstok en bijpassende Gryffindor-sjaal.

Via Arrisaig (waar ik stiekem werd vastgelegd) reden we door naar Mallaig om de ferry te pakken naar Uit, Portree, waar we twee nachten verbleven en bezienswaardigheden bezochten.

Bij aankomst regende het even flink. Dat schijnt het vaker te doen in Schotland. We hebben echt geluk gehad want na deze bui hebben we geluk gehad met veel zon! Deze eerste pod (Cowshed) heeft alles wat je nodig hebt. Hoewel het bed wat klein was voor mij en mijn 1.92 m lange vriend, voldeed de slaapbank prima en genoten van de rust. Ook douchte we hier op dezelfde plek als het toilet, maar dat viel in het niets bij het uitzicht en de schapen achter de pod.

In plaats van de ferry, reden we via de brug het vaste land op richting Dornoch, waar we wederom sliepen in een pod. Een grotere pod met een ruimer bed en een badkamer met separaat toilet. De locatie was wat minder, maar de lol van slapen in een pod zette we voort. De styling heb ik overigens niet gedaan 😉 Hoewel het hazen-kussen en de blauwe handdoeken anders doen vermoeden…

Binnenkijken bij de Evelix Pod & whisky tour bij Glenmorangie

“…wat is Schotland zonder whisky? Precies!”

Slangeva!

Oftewel ‘proost’ in het Nederlands. Ik verliet Rotterdam met een handvol Schotland-tips, waaronder enkele distilleerderijen. Glenmorangie lag precies op de route! Hoewel ik geen whiskykast thuis heb staan, of verstand van diverse blends, kan ik wel genieten van een goed glas whisky. De tour was zeer interessant en ik scoorde een cadeaupakket met alle ‘smaken’ voor thuis.

De vele gezichten van Schotland

Schotland heeft een zeer diverse natuur waardoor het lijkt alsof je door meerdere landen rijdt. Van rotsachtig en ruw tot bounty-stranden. De foto hieronder is daar het bewijs van. Deze foto’s maakte ik op hetzelfde punt. Jup, je leest het goed. Op het meest noordelijke deel van Schotland reden we richting Durness, Lairg, en stopten we bij dit bijzondere contrast. Ik was namelijk overdonderd door het strand en het turquoise water. En parallel de kleine waterval en ruwe rotsen.

Dit is het wisselende landschap van Schotland!

In Rhiconich deelden we een huisje naast het strand. We werden hartelijk welkom geheten door de verhuurster en diens vrolijke hond Lulu. We verbleven hier twee nachten en hadden ruimte om wat kleren te wassen. Ook hier besloten we zelf te koken en genoten we van het rustgevende uitzicht. Via een hek kon je langs de schapen richting het strandje in nog geen 5 minuten. Luxe!

Een palet bomvol kleur

De dag erop bezochten we Handa Island, een autovrij eiland boordevol vogels. Met een rubberboot verplaatsten we ons naar het eiland waar we 10 km wandelden en diverse fauna spotte. De bekende ‘puffin’, Papegaaiduiker, heb ik ook kunnen vastleggen, met mijn camera dus die heb je nog tegoed. Evenals de ‘famous grouse’ en een tal van vogels die ik voorheen niet kende. De torenhoge kliffen op het eiland zaten er vol mee!

Onze laatste slaapplek was praktisch, laten we het daar op houden. Het plaatsje Dunkeld zelf is pittoresk en veelzijdig. We kwamen aan in volle zon en genoten van het goede leven op het groene terras van ‘The Taybank’ — samen met praatgrage Schotten en hun vriendelijke viervoeters. Ik spotte mooie kleuren in de straten en in shops, zoals Cinder Rose van Farrow & Ball in een leuke concept store, die ik overigens niet met lege handen uitliep en we sloten de dag af met lekker eten bij ‘The Meeting Place’.

 

“Het lijkt erop dat alle Schotten een hond hebben en die ook nog eens overal mee heen mogen nemen”

 

En toen was de laatste dag aangebroken. We moesten om terug met de ferry naar IJmuiden en reden van Dunkeld richting New Castle. Onderweg stopte we voor een kop koffie in Jedburgh, een plaatsje midden op de route en dus een goed punt om te lunchen. Gezien ‘Mac & Cheese’ heel Schots is, besloot ik op de valreep van de vakantie deze te bestellen. Helaas wat vettig, maar ach; ik kon een van mijn to do’s afvinken. Daarna reden we door en sliepen wederom een nacht in een kajuit op de ferry van DFDS.

Tijdens onze terugvaart kreeg ik nog deze mooi zonsondergang mee en spotte ik zeehonden in hetzelfde vaarwater – leuk!

 

Het was een geweldige roadtrip en ik ben uitgerust teruggekomen van een mooi avontuur. Jeroen en ik zijn fan, dus ik gok dat dit niet ons laatste bezoek was aan Schotland.

 

Fotografie © Johan Hazenbroek (en reisgenoten)