Zes jonge, talentvolle designers strijden tegen elkaar voor de eerste Renault Design Award. Ze gaan de uitdaging aan om een lifestyleproduct te ontwerpen volgens de designstrategie van Laurens van den Acker, hoofd-design van Renault. Ruben Kuiken van Kuikendesign is een van die jonge ontwerpers die een tafel heeft ontworpen gebaseerd op de levensfase ‘Play’. Zijn tafel brengt het gezin weer bij elkaar. Een multifunctionele tafel die bij de concept car Twin’Z past. Laat je inspireren door zijn ontwerpproces en laat je stem horen!

[dropcap]V[/dropcap]an den Acker heeft een strategie, in de vorm van een margriet, geïnspireerd op de de mens. Alle concept-cars staan voor een levensfase van de mens. Zes levensfases, zes concept-cars. Love, Explore, Family, Work, Play en Wisdom. “Hierbij kijk ik niet alleen naar het uiterlijk, ik hecht ook waarde aan intelligentie en efficiëntie. Onze auto’s zijn beauty’s met brains”, aldus Laurens.

Renault-Twin-Z-8

De verbeelding van de fase PLAY wordt weergeven in twee concept-cars: de moderne en artistieke Twin’Z, de stadsauto. En Twin’Run, zijn supersnelle tweelingbroertje en een eerbetoon aan de Renault 5 Turbo en Clio V6.

De tafel van Ruben Kuiken sprak mij meteen aan door de functionaliteit van de tafel en met name het doel! Geïnspireerd door zijn opa, die ingenieur was, houdt Ruben Kuiken zich al heel zijn leven bezig met het ontwerpen van producten. Samen met zijn compagnon startte hij een ontwerpbureau op: Kuiken Design. In opdracht ontwikkelen zij industriële producten en brengt hij vanuit zijn eigen label ook interieur design producten op de markt. Ruben ontwerp naar eigen zeggen met zijn hart en ontwikkelt met zijn kennis.

[quote]’PLAY’ is plezier hebben. Mijn tafel brengt het gezin dan ook weer bij elkaar. [/quote]

Hieronder een deel van het ontwerpproces. Omdat ik zelf altijd fan ben van de eigen interpretatie van de designer, hieronder het proces in Ruben’s eigen woorden.

rubenKuiken-Renault-schets2

“Mijn analyse begint met het bestuderen van ‘play’. Wat gebeurt er in deze levensfase, wat beweegt je op zo’n moment in je leven en wat verwacht je van deze beleving? Ik ben gaan zoeken naar woorden en belevingen die bij mij te binnen schoten bij deze levensfase: plezier hebben, jezelf zijn maar ook samen zijn. Door de woorden op papier te schrijven ontstaat er een ‘octopus’ met inspiratie die ik tijdens het hele ontwerpproces ga gebruiken als onderlegger.”

rubenKuiken-Renault-schets

“Mijn idee was om de ontvangst van een smartphone (die erg geliefd is) te blokkeren d.m.v. een box. Hierdoor zullen mensen zich weer tot elkaar richten en weer gaan communiceren. De box die de ontvangst blokkeert zou ik willen verwerken in een eettafel, een plek in huis waar mensen samenkomen. Het idee heeft mij verder gebracht. Een tafel met verschillende units die naar wens te combineren zijn. Een box voor je spelkaarten, hobbyspullen en je mobiele telefoons. En wat dacht je van een unit die dient als een plantenbak of waar hete pannen op kunnen staan. Kortom, je kunt eindeloos combineren, let’s play.”

rubenKuiken-Renault-realisatie
“Nu mijn schaalmodel gereed is, wordt mijn werk van de afgelopen weken zichtbaar. De tafel is op schaal gemaakt, op een zo realistisch mogelijke manier. Het eikenhouten blad vormt samen met het pastelgekleurde frame een goede basis voor het ontwerp. In het midden van het blad heb ik een inkeping gemaakt. Hier kunnen over de hele lengte van de tafel vijf units in worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er niet alleen een multifunctionele tafel, maar ook een tafel die een gezelschap bij elkaar brengt. De allereerste unit is namelijk een unit, die het bereik van je mobiele telefoon blokkeert. Op deze manier wordt het weer gezellig rondom de tafel met familie en vrienden.”

kortekant

schuin

langekant1

bovenkant

Ik heb natuurlijk al gestemd! Maar jij kan Ruben ook helpen met zijn design voor Renault. Mocht ik de tafel zelf samenstellen dan ga ik voor een mat zwart tafelblad, bronzen of gouden onderzetters en metalen poten. Kortom, Ruben… ik ben fan!!

Stemmen kan via renaultdesign.nl.

Meer interieur design vind je op Kuiken Design.