Door het heerlijke zonnetje buiten groeien mijn planten als kool! Twee planten zijn expert in het geven van nieuwe bladen: mijn Monstera Deliciosa en de Scindapsus. Die laatste stekte ik twee maanden geleden en is inmiddels een volledige plant. Om dit succes te vieren besloot ik de eenvoudige techniek achter het Scindapsus stekken met je te delen.

Dit is overigens niet mijn eerste groene vinger blog over hoe je een plant stekt, eerder schreef ik hoe je een Monstera stekt. Het stekken van planten is eigenlijk heel eenvoudig: je knipt een volgroeide stengel af, zet ‘m in het water en verhuis die stek later naar de grond. Easy does it.

Stap 1: snijd de stengel onder de luchtwortel af

De Scindapsus heeft hele kleine luchtwortels, in tegenstelling tot die van de Monstera. De luchtwortels zijn kleine ‘bultjes’ op de stengel en zitten onder elke zijstengel met een blad. Zorg dat je een stengel pakt met tenminste 1 of 2 zijstengels met blad.

Stap 2: zet de stek in het water

Ja makkelijker dan dit kan niet. Als je — net als ik — een karaf gebruikt of hoge vaas, houdt dan rekening met de lengte van de stengel en knip eventueel een zijstengel met blad af. Dan verkom je dat je een blad verzuipt die daardoor wellicht gaat rotten. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat de luchtwortel onder water staat. Zo kan ‘ie nieuwe wortels groeien die je vervolgens eenvoudig in aarde kan potten.

Stap 3: zet de stek op een zonnige plek

Met het zomerse zonnetje gaat het stekken helemaal goed komen! Water heeft de plant voorlopig voldoende en het zonlicht doet de rest! Ververs het water eens in de twee weken; zo zorg je ervoor dat de wortels nieuwe zuurstof krijgen die bijdragen aan de groei en voorkomt dat het water gaat stinken. Mocht het water eerder stinken, ververs het dan eerder — wel zo fris. Nu is het een kwestie van wachten op wortels…

Stap 4: poot de stek met wortels in de aarde

Na al het wachten is het tijd om te oogsten. Nouja, om de wortels in (goede) aarde te poten. Zorg voor een pot van 12 of 15 cm waar je de stekjes in kan poten en vochtige aarde. Zet vervolgens de plant wederom op een zonnige plek en geniet van de groei!

 

Tada; je hebt er een luchtzuiverende kamerplant in je huis bij. En een klimmer… dus zorg voor hoogte zodat de stengels van de Scindapsus ruimte hebben een weg te kiezen: omhoog of omlaag — jouw keuze!

 

Fotografie © Johan Hazenbroek