Vorige week ging ik naar de bloemist om de hoek voor een herfststuk waar ik mee op visite kon. Nouja, waar je mee kan aankomen want ik kom niet graag met lege handen aan. Enfin, ik ging de deur uit met een blouse en zonnebril in volle zon – zoals een optimist beaamt en moest uiteindelijk bij de bloemist schuilen voor een wolkbreuk. En daar stond ie: mijn nieuwe plant!

Ik appte een foto van de plant naar mijn vriend die antwoordde met ‘mooi… voor in de winkel’. Letterlijk! Waarna hij me ook verzocht zo snel mogelijk de winkel te verlaten. Want hij weet als geen ander dat ik een behoorlijke plantverslaving heb. Maar na een week “wachten” kon ik het niet meer aan, maar moest er ook een plant de deur uit!

To fig tree or not?

En daar is ‘ie dan: de Ficus Lyrata. Reageert ook op tabaksplant of vioolbladplant. Ik noemde deze kamerplant altijd een ‘Fig Tree’, maar dat is niet helemaal waar. Alhoewel: hij is wel een Ficus (vijg) en de neef van de echte vijgenboom. Dus ik blijf ‘m voorlopig Fig Tree noemen, of misschien Smokey. Klinkt beter dan tabaksplant; ik ben tenslotte al een tijdje gestopt 😉

Ficus-Lyrata-04

Deze stoere bloeier groeit als een malle en kan zelfs 12-15 meter hoog worden! Dat is natuurlijk niet de bedoeling, kortom zo nu en dan snoeien! Wel met handschoenen aan las ik, want het sap is giftig. Verder is het een makkelijke plant – gelukkig(!) – die wel regelmatig water nodig heeft en een lichte plek.

Smokey and the bandit

Die lichte plek zit wel goed, want naast mijn Dieffenbachia vangt ie de eerste zonnestralen in huis. Ik bedenk me nu pas dat Smokey wel erg passend is naast de Dief(fenbachia)…

Ficus-Lyrata-03

De bladeren van de planten doen het overigens ook ontzettend goed voor mijn blauwe muur! Ik zie hier een soort ‘high five’, als in ‘welkom bij de jungle!’.

Ficus-Lyrata-01

Ook een leuk weetje: de kleine plant ernaast is ook een Ficus. Ik las zojuist dat er zelfs 1000 soorten ficussen zijn, dus het is niet gek dat ze niet enorm op elkaar lijken. Deze ficus had ooit slechts nog 1 blad door een slechte standplaats, inmiddels blijft hij nieuwe bladeren geven. Het leuke aan deze kleine vind ik zijn bonte blad, die een contrast is met mijn andere planten!

Helaas heb ik afscheid genomen van mijn Zamioculcas. Deze vetplant had ik al jaren, maar deed het de afgelopen maanden niet zo goed meer, ondanks de voeding. En aangezien ik geen enorm grote woonkamer heb moest hij helaas plaatsmaken en de deur uit. Wel ben ik blij met mijn keuze want de Ficus Lyrata is een mooie toevoeging voor mijn bonte gezelschap van planten. Vooral door zijn grove bladeren en hoogte.

Eens kijken hoe groot ‘ie gaat worden!

Fotografie © Johan Hazenbroek, label1114.nl