In de afgelopen weken zijn er flinke stappen gemaakt in het nieuwe huis. Helaas ben ik niet toegekomen aan een update vorige week, wat nu betekent dat ik flink moet graven in mijn hoofd wat er allemaal is gebeurd! Gelukkig heb ik een (nieuwe) telefoon met beeldmateriaal om hierbij te helpen.

Kort samengevat: het huis begint de juiste vorm te krijgen, door werkzaamheden in eigen beheer hebben we veel tijd (=geld) bespaard én er is een bouwplanning gemaakt. Maar ook kan ik de helft van mijn foto’s van vorig weekend al niet meer gebruiken, door de flinke stappen die er zijn gemaakt.

Een appje uit mijn nieuwe leven #vandestadnaarhetplatteland

Stip op de horizon

We zijn inmiddels aan met opbouwen, maar we zijn er nog niet. Afgelopen weekend moest nog het een en ander gesloopt worden: er moest nog ruimte komen voor het kozijn van de achterom, de huidige keuken moest er uit en een doorgang tussen keuken en bijkeuken verplaatst worden. Kortom er was weer veel stof. Mijn calciumgehalte was nooit zo hoog als de afgelopen maanden…

Omdat het slopen toch echt een keer stopt en we nu echt de hulp nodig hebben van vakmannen zoals de loodgieter en elektricien, waren we inmiddels toe aan een duidelijke planning. De aannemer is al druk in de weer zoals je in mijn vorige verbouw-blogs kon lezen, maar we waren het overzicht even kwijt. Maanden geleden mikten we op begin juni klaar, maar die datum moeten we een beetje bijschaven. Vertraging schijnt er wel bij te horen als je het mensen vraagt die er een verbouwing op hebben zitten. Inmiddels is de ‘klaar, verhuizen maar!’ verschoven naar medio juli 2020.

Over bijschaven gesproken: we hebben ook enkele ideeën waar we voorheen heel enthousiast waren laten varen, zoals de waskoker in de badkamer. Uiteindelijk is dit te bepalend voor de bijkeuken, waar de was wordt ‘opgevangen’ en zijn we het eens dat die bijkeuken een rustige entree wordt waarbij hoogtes geclusterd worden.

Brabantse achterom: check!

Zelf een steentje bijdragen

Door zelf ook de sloophamer op te pakken en vaders te hebben met verbouw ervaring- en kennis, hebben we veel werkzaamheden die voorheen op de lijst van de aannemer stonden, zelf kunnen oppakken. Hierdoor hebben we veel kosten bespaart en ruimte voor klussen die erbij kwamen! We zijn dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp die we hierbij krijgen. Want ondanks dat we vroeger een verbouwing (of 5) hebben bijgewoond, waren we er nog nooit zo betrokken bij als nu. 

Naast directe hulp krijgen we ook gereedschap aangereikt gekregen, waarmee we onze (nog te bouwen) berging kunnen vullen. En als kers op de taart hebben we een lijntje lopen met de vorige eigenaar, die het huis op zijn duimpje kent :). Overigens hebben vrienden ook hulp aangeboden, maar kiezen we bewust voor een klein aantal om rekening te houden met anderhalf meter afstand en elkaars gezondheid. 

Bye…keuken! Geen zorgen, we recyclen wat we kunnen recyclen en deze kastjes willen we hergebruiken voor onze nog te bouwen buitenkeuken

Dat we zelf een steentje bijdragen, zorgt voor nog meer verbinding met het huis en het gewenste resultaat. Ik gok dat als we straks terugkijken op alles, dat we voldaan zijn met totaalplaatje. Overigens dragen we dat steentje bij in de avonden na het werk en in de weekenden. We slapen als een blok beton.

Lijstje afvinken

Wekelijks maak ik lijstjes met werkzaamheden die we zelf doen. Jeroen heeft een olifantengeheugen. Ik daarentegen… ehh niet. Daarom lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. Gewoon in de notities-app. Afgelopen weekend konden we weer veel afvinken. Jeroen en mijn pa richtte zich op de nieuwe bijkeuken door ruimte te maken voor het nieuwe kozijn van de achterom. Ook sloopten ze de laatste keukenkastjes eruit.

Mams nam de inhoud van de kastjes onder handen en richtte de kelder opnieuw in, gevolgd door het schilderen van het kozijn van de logeerkamer. En ik? Ik richtte mijn circuittraining in met bijspringen waar nodig, schoonbikken van stenen en balletje werpen voor Saartje.

De vloer voor boven is binnen!

Ook namen we de onze nieuwe vloer voor de bovenverdieping in ontvangst. Als we ergens thuis in zijn dan is het wel de bouwmark. Het is mijn nieuwe hotspot. Lucky for me dat er een bouwmarkt zit bij mijn werk om de hoek. Ze kennen me daar… Ook houden we alle aanbiedingen in de gaten en zo bespaarden we flink op onze pvc-vloer voor onze slaapkamer, mijn creatieve kamer en de trap!

We waren het snel eens: het werd rustiek eiken. Deze pvc-vloer schijnt super eenvoudig te leggen én is ook geschikt voor de trap. Door de grijze gloed past de vloer perfect bij de betonvloer van beneden. Ook komt deze vloer op de wand bij het bed, doorgelegd vanaf de vloer zoals je kunt zien in mijn blog over timmerwerk in de slaapkamer.

Ook geheel volgens planning wordt er nu hard doorgewerkt. De loodgieter heeft gisteren de vloerverwarming gelegd in de badkamer en het grootste kozijn van het huis zit er inmiddels in!

Ik ben nu al benieuwd wat ik vanavond ga aantreffen..

Geniet van je dag en bedankt voor het lezen!

Fotografie © Johan Hazenbroek