Vorige week werden na ietsje langer wachten dan gepland, onze kozijnen geleverd. En mooi dat ze zijn. Gezien ze een groot onderdeel zijn van het nieuwe ontwerp van de woning en zowel het exterieur als het interieur bepalen, dacht ik: tijd voor een passende update!

Baden in natuurlijk licht

De nieuwe houten kozijnen hebben een grote invloed op het plan voor ons huis. Maanden geleden tekende de architect ze al. We waren meteen enthousiast. Hoewel het allereerste ontwerp een grote pui had met allemaal kleine raampjes, zijn we erg blij met het laatste ontwerp waarbij alle kozijnen gelijk zijn.

Naast de kozijnen van de ramen beneden, zijn ook de kozijnen voor de bovenverdieping binnen. Dit is een last minute wijziging. Ramen met een kruis hadden niet onze voorkeur én zijn ook nog eens kostbaar. Kortom: wijziging gemaakt.

De overige kozijnen beneden gaan we niet vervangen, hierdoor komt er een mix van stijlen die we waarschijnlijk wel overleven 😉

Ook schreef ik een blog over het interieurontwerp van ons huis. Ook daar zie je direct de impact van de grote kozijnen, maar de realiteit is toch iets wat je af moet wachten.

🥁*tromgeroffel* 🥁

De eerste kozijnen zitten er in!

Inmiddels zitten de eerste twee kozijnen er in! Toen we vrijdag na het werk gingen loeren, spotte we het eerste kozijn naast de schuifpui. Een moment van vreugde, want hier hadden we al even op gewacht en zorgt er ook meteen voor dat er weer flink wat stappen gezet kunnen worden. Want… na het plaatsen van alle kozijnen is de vloer aan de beurt, het stucwerk, tegelen, afwerken enzovoorts!

Dinsdag spotte ik het tweede kozijn in de muur, op de plek van de garagedeuren (nu netjes tegen de muur aan gezet zoals je ziet)

Deze kozijnen maken nog niet het verschil, maar de buren van de dit kozijn wel! Het enige afwijkende kozijn met drie ramen en een totale breedte van 3.06 x 3.06 meter (!). De huidige twee stalraampjes gaan plaatsmaken voor een flinke lichtinval die, gecombineerd met de schuifpui, voor een flinke bak licht gaan zorgen. Nu al zin om dit verschil in werkelijkheid te zien.

Een lik verf voor het totaalplaatje

We hebben de kozijnen besteld in RAL7016. Een grijze kleur met wat blauw pigment. Een kleur die niet matcht met de huidige kleurcombinatie (roomwit/blauw) van de kozijnen. Kortom, daar bracht ik afgelopen weekend verandering in! Samen met mams, want die zette zaterdag de eerste verf op de pui. Zondag nam ik het roerstokje over om de laatste pui-deur te schilderen voor het totaalplaatje.

En ook op “Woningsdag” ging ik los. Het afplakken blijft mijn minst favoriete onderdeel van schilderen, maar tot ik mezelf een expert kan noemen houd ik dan nog even vol. Gelukkig had Jeroen blauw schilderstape gekocht, dat maakt het enigszins draagbaar…

Ook opende ik een cafetaria aan huis. “2 friet en 1 milkshake alsjeblieft”

Ook het keukenraamp en toiletraampje moesten er aan geloven. Alles voor een succesvol totaalplaatje. En… zo is de achtergevel zo goed als klaar.

Natuurlijk krijgen de nieuwe kozijnen ook nog een likje verf. Die zijn geleverd in grondverf en ogen dof (mat) naast het zijdeglanzen verfwerk. Maar dat gaan we pas aanpakken zodra de omgeving stofvrij is, en dat duurt nog even.

1 plus 1 is baksteen

Mocht je denken dat Jeroen een paar dagen vrij heeft genomen om aan zijn tan te werken, dan heb je het mis. Terwijl ik on a roll was met verf, zette Jeroen zijn tanden in de muur. Nouja, hij tandde het metselwerk in. Door intanden blijft het patroon van de bakstenen vloeiend doorlopen rondom de nieuwe kozijnen en stabiel. Het intanden kost echter wel wat rekenwerk want door het wildverband van de huidige muur, moet je natuurlijk wel de juiste stenen eruit tikken. Gelukkig schoot mijn schoonvader te hulp en heeft Jeroen inmiddels een nieuwe kwaliteit op zijn bouw-cv erbij!

Waar we ook nog aan werkten

Naast het zorgvuldig uitbikken van stenen, ging Jeroen ook grof aan de slag om een doorgang te creëren tussen de hal en (bij)keuken. Een doorgang die voor nog meer licht in huis zorgt en een betere doorloop.

Daarnaast isoleerde Jeroen samen met mijn vader de eerste wand in de slaapkamer en werkte mijn schoonvader de elektra bij in de slaapkamer zodat alles wat is uitgedacht, ook stroom heeft.

Mijn blogs over de verbouwing van ons huis worden wekelijks, dagelijks, een archief. Goed om op terug te kijken en direct de wekelijkse progressie te zien. Ik kijk nu al uit naar de volgende verbouwingsupdate!

Fotografie © Johan Hazenbroek