Afgelopen weekend hebben we heerlijk in de tuin kunnen werken. Terwijl Jeroen met onze vaders de laatste muur eruit sloopte, werkte ik met mijn moeder (en de drukke teckel) de tuin bij. Het was een productieve dag vol ontspanning.

Verbouwen als ontspanning

Nog altijd heeft het huis de grootste prioriteit. De muren moeten gesloopt worden en al het werk wat we zelf kunnen doen, doen we. Niet alleen omdat we kosten kunnen besparen, maar ook omdat het heerlijk is om te doen want doordeweeks werken we met name met ons hoofd, dus werken met onze handen is een heerlijke ontspanning! En… je ziet direct resultaat van je werk. Ideaal!

Heerlijk om niet met het hoofd maar met de handen te werken!

De border blad-vrij

Ook in de tuin zie je direct resultaat. We hadden het weer mee en maakte de helft van de tuin blad-vrij. De borders van de tuin zijn weer zichtbaar, waardoor het direct opgeruimd oogt en ruimtelijk. Samen met mijn moeder maakte ik flink wat kruiwagen-kilometers. Ruim 16.000 stappen als we de Fitbit van mijn moeder kunnen geloven.

Uiteraard was Saartje, de teckel ook weer van de partij. De hond zonder uit-knop en een grote liefde voor tennisballen — die ze het liefst op de meest onbereikbare plekken verstopt om vervolgens onze hulp te vragen.

Ik heb het aantal kruiwagens vol bladeren niet geteld, maar het waren er veel! Dat kan ook niet anders met de volwassen bomen in de tuin, waaronder de beuk.

En zo spot je ook ineens tuinbewoners in bijzondere kleuren en maten, zoals deze kever met een Afrikaans teken op zijn rug

Kleur in de tuin

Fijn om in dit jaargetij ook wat kleur in de tuin te zien. Naast de Ribes staan er ook enkele stokrozen, waar ik de dieven nog uit moest snoeien (dacht ‘mooi zoveel rood’, maar tip van moeders was om deze weg te snoeien). En natuurlijk hier en daar een narcis en hyacinth.

De Ribes Sanguineum, een sierheester die lijkt op een framboos

De laatste muur is er uit!

De laatste muur is er inmiddels ook uit! Nu is de beneden verdieping een grote open ruimte en klaar voor de woon-leefkeuken die we in gedachten hebben. We gaan er wel een muur terugzetten, maar dat kan pas als de vloer is gedaan én daar hebben we de hulp van de aannemer bij nodig. En dat komt goed uit, want die gaat volgende week aan de slag!

Dat betekent niet dat we niks meer te doen hebben overigens, er is nog zat werk om zelf op te pakken. Met name boven kunnen we los met de laatste resten van de badkamer, de voorbereidingen voor de badkamer en de elektriciteit van de slaapkamer. We hebben er zin in!

Fotografie © Johan Hazenbroek