Hoewel de lente pas medio maart begint, heb ik alvast mijn winterstop voor planten opgeheven. Van voorgaande jaren heb ik geleerd dat planten tijdens de wintermaanden minimaal groeien. Daarom besloot ik vorig jaar om de groei van mijn urban jungle even te stoppen. Maar nu de lente voor de deur staat kan ik best de gok wagen!

Calathea to go

Toen ik twee weken terug met Jeroen – na een getaway in de duinen van Wassenaar – terugreed naar Rotterdam, besloten we langs te gaan bij de Ikea. “Het was tenslotte op de weg terug” en een ‘kooklampje’ die ik onlangs kocht, deed het niet meer. We gingen voor dat specifieke lampje en kwamen thuis met een badmat, bakpan, de verlichting, een kunstblad van Eucalyptus, sierpot BOYSENBÄR en een Calathea! Een met prachtige grote bladeren. Jeroen stond er opeens mee in zijn handen en hoewel mijn vorige Calathea’s het helaas niet hebben overleefd, besloot ik het gewoon nog een keer te proberen! En… hij past perfect in mijn urban jungle.

v.l.n.r. Dracaena, Calathea, stekjes Scindapsus en Alocasia Zebrina

Wintervaste urban jungle

Speaking of… ik ben blij dat mijn huidige kamerplanten, met uitzondering van mijn Alocasia Polly, de wintermaanden hebben overleefd. De Scindapsus op mijn lockerkast is langzaam doorgegroeid met enkele nieuwe bladeren, en mijn gestekte Monstera groeit ook voort in een flinke vaas op de eettafel. Alle andere planten hebben winterslaap gehad en besloten niet door te groeien.

De momenten dat de zon zich weer laat zien, spot ik ook meteen blijheid bij mijn planten. De Scindapsus naast de balkondeuren probeert de zonnestralen aan te raken en schuift nog net niet mijn vitrage opzij. De ‘stekkies’ van de Scindapsus zijn ook in een paar dagen enorm geworteld, kortom tijd voor meer groen geluk!

Groene wensenlijst

Met het Urban Jungle boek binnen handbereik, heb ik aardig inspiratie op kunnen doen. Kortom, ik besloot een lijstje te maken en deze te bestellen! Een plant die al een tijdje op mijn lijstje staat is de Alocasia Zebrina. Ik heb inmiddels aardig wat planten in huis, maar geen ervan heeft gestreepte stengels, en de Zebrina — hoe kan het ook anders met zo’n naam — heeft donkere en lichte strepen. Leuk!

Om mijn gestekte Monstera een beetje kleur te geven besloot ik er laatst een paradijsvogelbloem bij te zetten. Dat maakte het geheel meteen subtropisch én met een beetje onderzoek vond ik de Strelitzia Reginae. Vanaf de leeftijd van 8 jaar geeft de plant die toffe paradijsvogelbloemen, dus ik zal nog even geduld moeten hebben met mijn jonge plant die net van de kweker komt. In de tussentijd geniet ik van de jonge bladeren.

Henk heeft er een buur bij op de lockerkast. Ik hoop dat de lipstickplant net zo flink gaat groeien als de Scindapsus Pictus. En het mooie: deze plant heeft bloemen die je doen denken aan — je raadt het al — een lippenstift.

De lipstickplant heeft, zoals je ziet, nu nog geen lippenstiftbloemen

De planten kwamen gisteren binnen en ik was zo blij als een kind. Mijn hele aanrecht stond er vol mee! Inmiddels staan ze verdeeld en iedere keer weer als ik mijn woonkamer inloop word ik blij van de hoeveelheid groen. Ik had al een urban jungle, maar dit is helemaal next level! De verschillende hoogten, stengels, bladeren, groen… ik word hier zo ontzettend gelukkig van!

 

 

Fotografie Johan Hazenbroek, Eleven Fourteen

[ Deze blog is een samenwerking met Plantje.nl ]