Na enkele teasers maakte Flexa op dinsdag 10 september, 11 uur, hun kleur van het jaar 2020 bekend: Tranquil Dawn. Een lichte groengrijze tint met een blauwe ondertoon.

“It’s a new dawn, it’s a new day”

Flexa’s kleur van 2020 is een frisse kalme kleur geïnspireerd op de zonsopgang. De start van een nieuwe dag met de eerste zonnestralen, de mist boven de weilanden en de kleurschakeringen die je daarin ziet.

Tijd om de horizon te verbreden

Kleurexperts geven ieder jaar een thema mee aan de kleur van het jaar. Een thema die kort samenvat waar ze op inspelen met de kleur. De kleur van 2019 Spiced Honey staat voor het licht binnen laten. In 2020 draait het met Tranquil om de human touch; een menselijk gevoel. Mensen hebben behoefte aan licht en helderheid in het leven.

Kleurexpert Heleen van Gent omschrijft het als de behoefte aan positieve connecties en relaties in de ‘echte’ wereld. Een wereld die steeds meer gedigitaliseerd en oppervlakkiger wordt waar we ons te rade gaan wat ons menselijk maakt. We willen voor onszelf zorgen en voor elkaar. Leren van ons erfgoed en verloren vaardigheden herontdekken.

“(…) een interieur waar we kunnen reflecteren, waar we kunnen zorgen, onze creativiteit vrij spel geven en waar we ons omringen met de natuur. In 2020 geven we ons thuis een menselijk gevoel”

– Heleen van Gent, kleurexpert van Flexa

Creativity, Care, Play en Meaning

De kleur van het jaar wordt ieder jaar bijgestaan met vier kleurpaletten. Je raad het al: creativity, care, play en meaning. Deze vier paletten zijn een kwestie van smaak en het gevoel waar je thuis naar streeft. In deze vier nieuwe paletten is er ook ruimte voor ‘oude’ kleuren. In het kleurpalet ‘Creativity’ zien we Heart Wood, de kleur van 2018, in ‘Play’ Koper Oranje, de kleur van 2015! En de kleur van 2019 Spiced Honey voegt warmte toe aan de naturellen in het palet ‘Care’. Hieronder de vier paletten uitgelicht met passend beeld.

Home for creativity

Dit kleurenpalet bestaat uit warme herfstkleuren. Persoonlijk mijn favoriete palet, niet alleen omdat ik een creatieveling ben, maar omdat ik met name van diepe donkere kleuren houdt. Volle tinten zoals oker, indigo, groen en bordeaux.

De kleuren Indigo Depths en Bordeaux Leaf liggen dicht bij de kleuren Royal Blue en Joyful Ruby van vorig jaar, die ik enorm kan waarderen en omzette in een stilleven thuis. De kleuren in het palet doen je denken aan de horizon tijdens een warme herfstdag; heerlijk!

Favoriete kleuren in dit palet: Greyed Green, Forest Song en Autumn Gold (deze kleur wees Jeroen laatst aan als een ‘zou ik wel kunnen waarderen in huis op de muur’-kleur). Dus wie weet volgend jaar!

Home for Care

Care staat voelt als een zacht deken. Pastellen en naturellen. Niet helemaal mijn ‘cup of tea’. Wel verrassend de kleur Spiced Honey en de Denim Drift tint die dit palet een warm gevoel geven.

Home for Play

Het kleurenpalet Play staat voor energiek en open. Speels, vitaal en jong met kleuren zoals koraalrood en zonnig geel. Maar ook contrasterende kleuren zoals een zwart met een blauwe ondertoon en een grijs met een groene ondertoon. Een interessante mix.

Ik vind onderstaand beeld van Play op de buitenmuur heel tof!

Home for Meaning

Meaning staat voor minimalistisch met een bijna kloosterachtige kalmte. Verschillende grijzen met zwarten. Winterse sferen en naast Tranquil Dawn het sombere palet.

En… wat vind ik van Flexa’s kleur van 2020?

Tranquil Dawn heeft me als kleur van het jaar verrast. Samen met Sandra van Accessorize Your Home had ik al zitten gissen voor de kleur van het jaar na alle teasers van Flexa. Zij had het aan het aan het rechte eind: een koele kleur. Ik ging uit van een terra-achtige kleur.

Persoonlijk dacht ik direct aan een soortgelijke kleur van Flexa, namelijk: Early Dew, een lichte groengrijze kleur die ik onlangs ook in een interieuradvies meenam. Tranquil Dawn is echter iets frisser en lichter van kleur. Hoewel ik Tranquil Dawn niet op een van mijn muren gaat zetten, verwacht ik dat wel te doen met de kleuren uit het Creativity palet. Ik ben een enorm voorstander van warme diepe kleuren in het interieur. En met oog op het nieuwe huis in 2020 en Jeroens voorkeur, maken de groenen, blauwen en oker meer kans!

Fotografie © Flexa