Hoewel het merendeel van de tuin bestaat uit planten waar we nog vraagtekens bij hebben, zijn er gelukkig een aantal waarvan we wel weten hoe ze bloeien en heten. Een daarvan is een favoriet die we ook tijdens onze roadtrip door Schotland spotte: de Rhododendron.

Een favoriete tuinplant van ons beiden. Daar kwamen we achter tijdens een wandeling door de botanische tuin – Trompenburg – in Rotterdam, waar ze vele soorten hebben en zelfs tours organiseren. Toen we er wandelden lieten we weten dat we deze plant zeker in onze toekomstige tuin zouden zien en kijk nu eens!

De eerste Rhododendron staat in de bloei!

Onze tuin telt zelfs meer dan een struik Rhododendrons: yeah! Jeroen haalde vorige week twee dode struiken achter in de tuin weg, die waren echt opgegeven. Gelukkig krijgt de Japanse sierkers er meer ruimte voor terug in de grond en blijven er twee kleinere struiken staan.

Iets meer naar achter staat een grote struik. Ik hoop dat die het wel gaat redden, want hij ziet er niet heel vol uit. Gelukkig is er een Rhododendron struik die zich wel al heeft bewezen. Deze mooierd staat in de voortuin naast de Ribes.

Het lijkt of ze al helemaal in de bloei staan, maar gelukkig zijn sommige knoppen nog gesloten. Er lijkt ook hier en daar een anijsster tussen te zitten (geen idee wat het is, zo’n kenner ben ik nog niet). De Rhododendron schijnt zo’n vier weken intens te bloeien, dus wat mij betreft mogen enkele bloemen nog dicht blijven.

Zoals je ziet staat deze Rhododendron direct naast onze oprit. Een prachtplek! Iets achter de struik staat nu nog een flinke bos Dovenetels, Jeroen liet al weten dat hij deze wil vervangen voor nog een paar struiken Rhododendrons; prima plan wat mij betreft 🙂

Ik ben reuze benieuwd welke kleuren de andere struiken hebben, zodra ik meer weet deel ik dit ongetwijfeld!

Fotografie © Johan Hazenbroek